Korlátok üvegböl

cbf70cbaa7ffde93934e8231e153f775

Cégünk vállalja üvegkorlátok, rozsdamentes fémkorlátok, vagy ezek kombinációjának felmérését, gyártását, és helyszíni beszerelését. Árat a helyszín fotója, tervrajza, vagy kézi skicc rajz alapján tudunk adni, akár azonnal, telefonon vagy e-mailen. A helyszínről készült fotó megkönnyíti az árajánlat elkészítését. Amennyiben az üvegkorlátnak egyedi gyártású fémszerkezetre, vagy egyedi korlát elemre van szüksége, kollégáink a helyszíni bejárást követően, műhelyünkben el tudják készíteni a szükséges fém alkatrészt. A gyártásánál rozsdamentes acélt, vagy tüzihorganyzott szénacélt használunk.  Tervezhető franciaerkélyre, teraszokra, lépcsők mellé, orsótérbe is. Cégünk az üvegkorlát minden alkatrészét egyedileg gyártja le, így lehetőség van a tervezők és a megrendelők minden igényének megvalósítására. 10 éves tapasztalattal, több hotel, családi ház és külföldi társasház referenciával a hátunk mögött, a legjobb minőségben és kedvező árakkal várjuk árajánlatkérését.

Az üvegkorlátok jellemző tulajdonsága a rendkívül szép esztétikai megjelenés mellett a hosszú élettartam, a könnyű tisztíthatóság. Azonban a biztonság az üvegkorlátok tekintetében, kiemelkedő fontosságú szempont! Ezen kívül az üveg fokozattan ellenáll a korróziónak. Bátran használhatjuk kül- és beltérben egyaránt.

Az üvegkorlát készülhet edzett vagy ragasztott biztonsági üvegből, esetleg a kettő kombinációjából.

A víztiszta kivitel mellett kérhető rá minta vagy bármilyen dekoráció, esetleg savmart üvegből is készíthető. Akár a két üveg közötti fólia is lehet matt, nem átlátszó.

Sok más jó tulajdonsága mellett az üveget akár korlátként is használhatjuk. Ebben az esetben kizárólag ragasztott biztonsági üveget használunk, amely a mechanikai sérülések hatására ugyan összetörhet, de nem esik szét, így nem lehet rajta- “átesni”.

A helyszíntől és a rögzíthetőségtől függően többfajta megoldás is lehetséges, a leggyakoribbak:

Pontmegfogásos üvegkorlátok: az egyik legkedveltebb típus. Légies, könnyed, minimális fém tartóelemmel. A rögzítés a járófelület alatt pontszerű, rozsdamentes korongokkal megoldható. Az üveg anyaga edzett laminált üveg, általában 17 (8+8) mm vastag. Jelölése: 8+8 vagy 8.8.2 ESG, VSG/TVG, ahol az első két szám az üvegek vastagságát, a harmadik szám a felhasznált fóliák számát (a két üveg között) jelöli. Az ESG az edzett üveg rövidítése, míg a VSG a fóliára utal, ettől biztonsági az üvegkorlát. A fólia nem engedi törés esetén a korlátot darabjaira hullani, egyben tartja az üvegszerkezetet. Cégünk jellemzően a TVG (előfeszített) üveget használja korlátoknál, mert ebben az esetben az üveg nem kis darabokra, hanem nagy táblákra törik, és a az üvegkorlát egyben marad, nem esik össze.

Oszlopok közé is építhetünk üvegkorlátot fémmarkolattal vagy akár anélkül. A felhasznált fémelemek rozsdamentes anyagból készülnek. Egyedi gyártásban, a megrendelő által kért vastagságban és magasságban. Általában 40x40x2 mm –es rozsdamenetes acélt használunk oszlopoknak. Ezt vágjuk méretre és csiszoljuk szálra. A rögzítésre nem használunk látszódó talplemezt. Rejtett, előre elhelyezett, vagy a már a burkolt felülete fúrt és ebbe ragasztott 23 mm-es csőre húzzuk rá az oszlopot. Az oszlopok közötti távolságot 150 cm-ben javasoljuk kiosztani. Ez az oszloptávolság, ahol még a 6+6 (13mm) üveg jól és biztonságosan használható. Ez a típus a legnépszerűbb tartóssága, és ár-érték aránya miatt. Lehetőség van akár 3 méteres oszlopközre is, de akkor már az üveget kell jelentősen „vastagítani”  a tervezésnél. Az oszlopokon az üvegelemek rögzítésére klipszeket (fixmegfogó) vagy egyedi rozsdamentes acél u-profilt használunk.

Profilba is rögzíthetjük a korlátot. Ebben az esetben nincsenek fémoszlopok, és látszódó korong megfogatások. Az üveget mindenképpen hőkezeljük (TVG) elkerülendő a spontán törést. Például: a nyári napsütésben érkezik egy gyors zápor. Az addig forró üveg hirtelen lehűl. A nem hőkezelet (nem edzett, vagy nem előfeszített) üvegek hajlamosak a törésre. A hőkezelt üvegek jobban ellenállnak a mechanikai, és hő stressznek is. A vastag 8+8 (17 mm) üvegkorlát keret és kapaszkodó nélkül is stabil, nem hajlik. Törés esetén is egyben marad, biztonságos. Javasolni szoktuk a fagy és a hó ellen a fémmarkolat (könyöklő, kapaszkodó) használatát. Ez plusz költség, de a fém markolat jobban összetartja és merevíti a szerkezetet. Jellemzően nagyobb terhelés és nagyobb tömeg (pl. menekülő útvonal) esetén kötelező a használata. Az u-profilos rögzítésű edzett/előfeszített üvegkorlátunk rendelkezik ÉMI-TÜV minősítéssel.

Az alábbi üvegkorlátokra vagy rozsdamentes acél korlátokra talál fotót a lenti galériában:

  • 8+8 edzett (előfeszített) ragasztott üvegkorlát, rozsdamenetes acélból készült, 50 mm átmérőjű korongokkal rögzítve
  • 8+8 edzett (előfeszített) ragasztott matt fóliás üvegkorlát, rozsdamentes acél korongokkal, vagy u-profilos rögzítéssel, kültérben és beltérben
  • Egyedi gyártású, rozsdamentes acél fémoszlopok (40x40 mm) közötti, 5+5 vagy 6+6 edzett, laminált biztonsági üvegkorlát
  • Egyedi gyártású, szálcsiszolt, rozsdamentes, pálcás, acélkorlát
  • Fenti üvegkorlátok kombinációját, akár lépcső mellé, orsótérben beépítve

Többfajta megoldás is lehetséges, a fentiekben csak felsoroltam az általunk leggyakrabban használtakat.