A tökéletes zuhanykabin nyomában - 7 szempont, ami segít a választásban

Egy jól megválasztott, szépen elkészített és kifogástalanul beépített zuhanykabin a fürdőszoba éke lehet. Tévedés azt gondolni, hogy a kisebb méretű fürdőszobába nem fér el egy olyan zuhanyzó, amely nem csak funkcionális, de igazán esztétikus és elegáns is. 

Ha épp zuhanykabin vásárlás előtt áll, és szeretné tudni, hogy mely kérdésekben kell dűlőre jutnia a választás előtt, az alábbi blogcikkünk segítségére lehet. 7 fontos szempontot soroltunk fel, amelyet megválaszolva megtalálhatja a fürdőszobájához (és Önhöz) legmegfelelőbb zuhanykabint.

A tökéletes zuhanykabin nyomában 

Egy jól megválasztott, szépen elkészített és kifogástalanul beépített zuhanykabin a fürdőszoba éke lehet. Tévedés azt gondolni, hogy a kisebb méretű fürdőszobába nem fér el egy olyan zuhanyzó, amely nem csak funkcionális, de igazán esztétikus és elegáns is. 

Ha épp zuhanykabin vásárlás előtt áll, és szeretné tudni, hogy mely kérdésekben kell dűlőre jutnia a választás előtt, az alábbi blogcikkünk segítségére lehet. 7 fontos szempontot soroltunk fel, amelyet megválaszolva megtalálhatja a fürdőszobájához (és Önhöz) legmegfelelőbb zuhanykabint.

I. szempont: Kialakítás

“Dobozos”, vagy egyedi, méretre gyártott zuhanykabinban érdemes gondolkodni?

Amennyiben fürdőszobánkban kialakítható a szabványos méretű zuhanyzó tér, amelyben tökéletesen elfér a 90x90 cm-es, szintén szabványos méretű zuhanytálca, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a dobozos zuhanykabint választjuk. 

A dobozos, vagyis előregyártott zuhanykabinok beépítése egyszerű, nem is feltétlenül van szükség szakember segítségére hozzá. Fontos, hogy ezen termékek esetében a falra alumínium profilt helyeznek, ami biztosítja a lehetőséget 1-1,5 cm állításra. 

Egyedi gyártású zuhanykabinok esetében más az eljárás: mivel általában keret nélkül készülnek, ezért fontos nulladik lépésként a helyszíni felmérés megejtése. Tartsuk észben, hogy a zuhanykabin üvegelemeit a hőkezelés után már nem lehet kisebbre vágni, vagy csiszolni! A kabin elkészítését vállaló szakember felelőssége, hogy az üveg mérete tökéletesen illeszkedjen a fürdőszoba paramétereihez és adottságaihoz. 

Az egyedi gyártású zuhanykabinok esetében a kabin magasságáról, az ajtó méretéről és nyitási irányáról, illetve a választott szerelvényekről és azok színéről is mi döntünk.



s3_egyedi_sarokzuhanykabin_fekete_szerelveny_edzett_8_mm_uveggel_felmeressel_beepitve_budapest_2_dualglass másolata másolata
 

II. szempont: Ár

A rendelkezésre álló büdzsé fényében melyik zuhanykabin-megoldás lehet a legmegfelelőbb?

Az előre elkészített, dobozos zuhanykabinok ára nagyságrendileg a fele az egyedi gyártású kabinokénak. 

Egy dobozos zuhanykabin ára általában 100 000 Ft és 150 000 Ft között mozog, de fontos, hogy ez az ár csak a zuhanykabin árát tartalmazza: amennyiben nem a vásárló intézi a kabin helyszínre szállítását és beépítését, úgy a költségek is jelentősen megemelkedhetnek.  

Az egyedi gyártású zuhanykabinok esetében nehéz konkrét árat mondani, nem csak azért, mert mindegyik kabin más és más, hanem azért is, mert akár többszöri helyszíni egyeztetés és méretvétel is szükséges, mielőtt a gyártásuk elkezdődhet. Az áruk tartalmazza a helyszíni beépítés díját is, így a helyszínre szállítás költsége nem terheli a vásárlót. 

Ha ragaszkodnánk az egyedi zuhanykabinokhoz, de szeretnénk minimalizálni a költségeket, akkor érdemes minél kevesebb elemből álló kabin mellett letenni a voksunkat. Minél kevesebb elemből áll egy egyedi zuhanykabin, annál kevesebb szerelvény szükséges az elkészítéséhez, így a beépítésének folyamata is gyorsabb, ezáltal olcsóbb is lesz.

Kérjen árajánlatot gyorsan és egyszerűen Zuhanykalkulátorunk segítségével! 



s2_grosetto_keretnelkuli_8_mm_edzett_uveg_zuhanykabin_monoszlo_dualglass
 

III. szempont: Forma

Íves, vagy egyenes formájú zuhanykabin nyerte el a tetszését?

A négyszögletes alapterületű zuhanykabinok jelentik a legolcsóbb megoldást, akár egyedi, akár dobozos kabinokról beszélünk. 

Az egyedi méret esetében a ferde szög alatti elemek kialakítása jellemzően 135 fokos zsanérokkal megoldható, ennek köszönhetően könnyen készíthető akár egy ötszögű zuhanykabin is. Működhet ez a megoldás szűk fürdőszobák esetén is, de fontos, hogy az alapterület mérete legalább 90x90 cm legyen! 

Íves ajtót, és íves üveget jellemzően a dobozos, szabvány méretű kabinok esetében láthatunk legtöbbször. Ebben az esetben zuhanykabin tálca használata mindenképpen ajánlott! Fontos, hogy a tálca és a zuhanykabin íve is ugyanabban a méretben készüljön el. 

Az íves ajtókat nehezebb beállítani, beszerelni, és később felújítani is. Pótlásuk szinte lehetetlen, és anyagilag sem túl megtérülő. 

Ha tartós, és a későbbiekben is könnyen felújítható zuhanykabint szeretnénk, válasszuk inkább a szögletes kialakítást!
 

2_reszes_zuhanyfal_szigetszentmiklos_kesz_kep_dualglass

IV. szempont: Az üveg színe

Átlátszó, színes, vagy tejüveget választana?

A zuhanykabinok jellemzően átlátszó, ablaküveg minőségű üvegből készülnek. Egyedi méret gyártása esetén lehetőség nyílik színes (bronz, szürke, zöld és kék), vagy akár a külső oldalon savmart, nem átlátszó üveget választani. 

Ha csak az üveg középső sávjában szeretnénk egy intimszféra takaró részt kialakítani, akkor ez homokfújással, akár egyedi minta alapján is megvalósítható. Fontos, hogy a homokfúvott üvegrészt a megmunkálás végén le kell kezelni egy speciális anyaggal, hogy a kabin takarításakor ne koszolódhasson el. 

A dobozos termékek üvegén is lehet dekoráció - ezek általában csíkok, sávok, négyzetek, amelyek kerámia festéssel kerülnek az üveg külső felére. Ez a festékréteg könnyen megsérülhet, ha keményebb anyaggal találkozik, vagy a takarítás során túl erősen dörzsölik a felületét.

V. szempont: A felületek bevonata

Matt, vagy inkább fényes felületű szerelvény illik a fürdőszoba koncepciójába?

A jó érzékkel válogatott anyagok, valamint a stílusában és színeiben is passzoló alkatrészek és kiegészítők alakítják ki fürdőszobánk ízléses, stílusos összképét. Épp ezért ajánlott zuhanykabinunkhoz olyan szerelvényeket választani, amelyek hasonlóak a fürdőszobánkban megtalálható kiegészítőkhöz. A legtöbb fürdőszobában jelenleg a fényes króm szerelvények dominálnak - ezek az alapértelmezett szerelvények. 

Egyre többen döntenek azonban a matt fekete színű csapok és zuhanypanelek mellett, amelyekkel tökéletesen harmonizálhat egy hasonló színű szerelvénycsalád. 

Ezeken felül választhatjuk a rozsdamentes, szálcsiszolt felületű szerelvényeket is, de egyes fürdőszobákba nagyon illik a fényes arany is. 



a2_egyedi_sarok_zuhanykabin_edzett_uveg_beepitve_arany_szerelveny_dualglass

VI. szempont: Méret

Nem csak a zuhanykabin pontos mérete a fontos, hanem az egész fürdőszobáé is!

A zuhanykabin méretének meghatározásakor tartsuk szem előtt, hogy hosszútávú beruházást tervezünk, és pár év elteltével talán igényünk lehet egy nagyobb zuhanykabinra is. 

Egy tágasabb zuhanyzóban idős korunkban is könnyedebben mozgunk, tusolunk majd, és akár egy ülőke is elférhet benne a sarokban. Épp ezért érdemes a sztenders, 90x90 cm-es méretnél nagyobb zuhanyzót tervezni, ha elegendő hely áll rendelkezésünkre a fürdőszobában. 

Tervezéskor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a zuhanykabin ajtaja sokszor nagyobb helyet foglalhat el, mint gondolnánk, ezért érdemes a méretét 70-80 cm között meghatározni. Viszonyításképp: egy 1 méter széles ajtó 1 négyzetcentiméternyi hasznos területet vesz el a fürdőszobából! 

Szürke fürdőszobák esetén jó megoldás lehet, ha egy nagyobb méretű ajtót két kisebbre osztunk fel, de akár a tolóajtós rendszer mellett is dönthetünk. Fontos azonban, hogy az utóbbi típus kevésbé tudja tartani a zuhanykabin belsejében a vizet zuhanyzás közben, illetve drágább, beépítése nehezebben kivitelezhető és a tisztán tartása sem egyszerű.
 

s2_zuhanykabin_viztiszta_uveg_3_reszes_parapet_kivagassal_1 

VII. szempont: Elhelyezkedés

A zuhanykabin elhelyezését legtöbbször a fürdőszoba kialakítása szabja meg, így adódik a fontos kérdés - hova kerül a zuhanykabin pontosan?

Nem muszáj feltétlenül sarokba terveznünk a zuhanykabinunkat, hiszen van lehetőség fal mellett, szabadon álló kabin készítésére is. Az egyedi zuhanykabinok esetében a tetőtér sem okoz problémát: a kabin vonala követheti a tetőtér ferde formáját is. 

A tervezés során fontos törekedni arra, hogy a kabinunk jól megközelíthető legyen, és ne akadályozzuk vele a fürdőszobánk más funkcióinak (például a mosdó) használatát. Amennyiben mindkét feltétel teljesen, akár ketten is használhatják a fürdőszobát egyszerre. 

Fontos továbbá, hogy a tervezésekor figyelembe vegyük, hogy a kabin zárt állapotában is tudjon szellőzni, mert így elkerülhető a későbbi penészesedés (amelynek már egészségügyi kockázata is van!)

Az egyedi gyártású zuhanykabin nagy előnye, hogy szinte nem ismer lehetetlent: követheti a tetőtér vonalát, kikerülheti a falon lévő kis ablakot is, illetve nem csak a ferde tetőhöz alkalmazkodhat kiválóan, de a ferde fal sem okoz neki kihívást!

 

További zuhanykabin típusaink megtekintéséhez, és az egyedi árajánlat kalkulátorunkhoz kattintson weboldalunk “Zuhanykalkulátor” menüpontjára!