Az egyedi zuhanykabinok típusai

Sokaknak mai napig a már besárgult, nehezen nyitható, zuhanytálcás sarokelemek jutnak eszünkbe, ha zuhanykabinokról van szó. Szerencsére azóta nagyot fordult a világ, és mára már szebbnél szebb, elegánsabbnál elegánsabb egyedi zuhanykabinok közül válogathatunk. A főbb kategóriákra bontva bemutatjuk az egyedi zuhanykabinok típusait, hogy így is segítsünk a döntésben. 

Az egyedi zuhanykabinok típusai

Sokaknak mai napig a már besárgult, nehezen nyitható, zuhanytálcás sarokelemek jutnak eszünkbe, ha zuhanykabinokról van szó. Szerencsére azóta nagyot fordult a világ, és mára már szebbnél szebb, elegánsabbnál elegánsabb egyedi zuhanykabinok közül válogathatunk. A főbb kategóriákra bontva bemutatjuk az egyedi zuhanykabinok típusait, hogy így is segítsünk a döntésben. 


Az első és legfontosabb szempont: keretes vagy keret nélküli rendszert válasszunk?

Első körben fontos eldönteni, hogy a kerettel ellátott zuhanykabinra esik a választásunk, vagy inkább a még minimalistább keret nélkülire? 

Ha a célunk a rögzítőpontok elrejtése, akkor célszerű a zuhanykabint tartó elemeket (például az U-profilt) a falban vagy a plafonban elhelyezni. Keretes rendszer használatát ajánlanánk az előregyártott kabinok esetében is, ugyanis itt a profil kiváló lehetőséget ad a fal, vagy a tálca okozta anomáliák kisebb (0,5-1 cm-es) korrekciójára. A keret színéről is Ön dönt: lehet fekete, fehér vagy ezüst is.

Az egyedi kabinok gyártásánál mindig a gyártó, vagyis ez esetben a DualGlass Kft. felelőssége, hogy az adottságokat figyelembe véve, milliméter pontossággal készüljön el keret nélkül a termék. Ekkor nemcsak a méretet, hanem a termék alakját is a gyártó határozza meg az alábbi szempontok szerint: 

 • Amennyiben a fal nem függőleges, akár 1-2 cm is hozzáadható alul vagy felül, 
 • tetőtér esetén követhető a ferde tető vonala,
 • illetve ha kádakról van szó, akkor az üveget a kád és a kabin metszetében is kivágható. 

A karbantartás, esztétikum és fenntarthatóság szempontjából cégünk a keret nélküli zuhanykabinok telepítését javasolja.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy egyedi zuhanykabint gyártani nagyon magas költségekkel jár, pedig valójában az áruk nem sokban tér el a népszerű barkácsáruházak által kínált keret nélküli zuhanykabinokétól. 

s2_zuhanykabin_viztiszta_uveg_3_reszes_parapet_kivagassal_1

Milyen egyéb szempontokat lehet figyelembe venni a választásnál? 

Az alábbiakban a zuhanykabinokat több különböző szempont szerint csoportosítottuk, a csatolt képeken pedig megtekinthetőek az egyes típusok.

Amennyiben úgy érzi, hogy szüksége lenne további segítségre a választásban, keressen minket bizalommal a megadott telefonszámon! Szívesen segítünk eligazodni és kiválasztani a legmegfelelőbbet. 

Az egyedi zuhanykabin mérete

Talán az egyik legfontosabb szempont, amely az első kérdések egyike is egyben: mekkora hely áll rendelkezésére zuhanykabinjának kiépítésére? Milyen méretű kabin fér el kényelmesen ezen méretek alapján fürdőszobájában? 

Elsősorban érdemes a kabin tulajdonosához igazítani a zuhanyzó méreteit, és annak magasságának meghatározását - elvégre ettől (is) egyedi zuhanykabin az egyedi zuhanykabin. :)

Általában a 90x90 cm-es alapterülettel rendelkező kabin elég lehet majdnem mindenki számára, de ha esetleg Önnek több helyre lenne szüksége magasság vagy szélesség terén, esetleg térdproblémái miatt szeretne inkább leülni (ezért egy ülőke kialakítása is szükséges), akkor érdemes növelni az alapterület méretét. Manapság a 90x90 cm-es méret mellett, a 80x120 cm-es és 90x120 cm-es alapterületű kabinok is egyre elterjedtebbek, de ha épp arra lenne szükség, zuhanykabinunk mérete lehet akár 87x112 cm-es is. Tálca helyett építhetünk akár padkát is egyedi méretben.

Fontos, hogy a kabint mindig a zuhanytálca szélétől számítva minimum 2 cm-el beljebb tervezzük meg, sosem közvetlenül a legszéléről! A tálcát nem engedjük a csempe alá a falnál. 

Az egyedi méretekkel ellátott tálca kialakításánál a kabint a padka közepére tervezzük. Nagyon fontos gondoskodni a lefolyó irányába tartó lejtés kialakításáról is: a padka mindenféleképpen befelé lejtsen, hogy a rajta megálló víz ne penészedjen be! Kifelé lejtő padka esetében a kinyíló kabin ajtó kiengedi az összegyűlt vizet, ezzel eláztatva a fürdőszobát. A burkolási munkálatok végén érdemes egy zuhanyást lemodellezve kipróbálni az új kabint, hogy minden funkciója megfelelően működik-e. 

A zuhanykabin legelterjedtebb magassága 195 cm - ha esetleg új tulajdonosa magasabb, mint 180 cm, úgy érdemes növelni a gyártási méreten 5-10 cm-rel. Sok esetben a zuhanykabin stabilitását az ajtó felett elhelyezett merevítő rúd biztosítja, de ha ez 197 cm magasan van, a zuhanykabin használója pedig 185 cm, használata kényelmetlen lehet. A kabin magassága követheti a csempe, esetleg bordűr magasságát is. 

f1_egyedi_extra_nagy_meret_zuhanyfal_edzett_8_mm_uveg_beepitve_budapest_6_ker

A zuhanykabin anyaga

Más árral, és tartóssággal számolhatunk különböző fajtájú anyagok használata esetén, amelyet érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. 

Fontos! Hiába terjedt el széles körben, a műanyag és a plexi hosszú távon sem strapabírás, sem esztétikum szempontjából nem alkalmas arra, hogy zuhanykabin készüljön belőle. A DualGlass Kft.-nél kizárólag 8 mm vastagságú edzett biztonsági üvegeket használunk az egyedi kabinok kialakításához. Amennyiben az adott kabin mérete túl nagy, lehetőség nyílik 10 mm-es üveg kivitelezésére, de ebben az esetben számolnunk kell az ajtó zsanérjainál keletkező többletsúllyal. 

Leggyakrabban FLOAT biztonsági üveget használunk, ami minőségét tekintve megegyezik az ablaküvegével. Zöldes árnyalatát a vastartalom adja, de ez csak a szinte hófehér csempe mellé helyezve hathat zavaróan. Az üveg teljes külső felülete lehet savmart is, ez esetben a kabin nem lesz teljesen átlátszó, csupán áttetsző.

Ha a FLOAT üveg zöldes árnyalatával semmiképpen nem tud megbarátkozni, használható helyette alacsony vastartalmú üveg is, ami olyan átlátszó, akár a hegyikristály. Amennyiben utóbbira esne a választása, csak minimális felárral kell számolnia. Ha alacsony vastartalmú üveget szeretne, azt a gyártóknál az alábbi elnevezések egyikén találja meg:

Extra-Clear, Clear Vision, Opti-White, Ultra Clear, Low Iron, stb. 

Laminált üvegből (például 4+4) nem érdemes kabint készíteni, mert hőkezelés nélkül nem helyezhetők el kivágások és furatok az üvegen. Ezzel szemben a 8 mm vastag biztonsági üveg keret nélkül sokkal stabilabb, mint egy kétrétegű, de hasonló vastagságú üveg.

A zuhanykabin vasalatai (zsanérok, fogantyúk, rögzítő elemek, merevítő rudak, stb.) a korróziónak ellenálló anyagokból, rézből és rozsdamentes acélból készülnek. Cégünk a zuhanykabin gyártók közül az egyedüli, aki rendelkezik a zuhanykabin pántjára vonatkozó ÉMI-TÜV-KERMI minősítéssel, a 100.000 nyitás-csukás ciklusra.

f1_egyedi_meretezesu_edzett_8_mm_uveg_uvegfal_zuhanyfal_krom_szerelvenyekkel

s3_egyedi_savmart_8_mm_edzett_uveg_sarok_zuhanykabin_beepitve_pest_megye2

Különböző színek és minták

Nem csak átlátszó zuhanykabin kiépítésére van lehetőség! Kreatívabb, különlegesebb megoldásokat kedvelő vásárlónk számára bemutatunk egy pár színes és mintás kabin típust! 

A zuhanykabinok üvege elérhető Parsol név alatt zöld, bronz, szürke és kék színekben is, de színes üvegek használatánál érdemes számolni azzal, hogy a kabin belseje “besötétedhet”, amit érdemes világítással kompenzálni. 

Mindegyik üveg külső falára készíthetünk homokfújt mintát, akár több árnyalatban is. A mintát elküldheti nekünk Ön is vektorgrafikus terv képében, de akár cégünk is elkészítheti fotó, vagy rajz alapján. 

A homokfúvást követően a felületet megfelelően kezeljük, utána pedig a használat során ugyanúgy takarítható, mint a zuhanykabin többi része, nem igényel különleges ápolást. 

atlantisz-hotel-hajduszoboszlo-otszogletu-zuhanykabin-kozepen-nagy-kocka-minta

a3_bronz_parsol_ajto_dualglass

Beépítési helyük szerinti csoportosítás

Beépítésük helye a fürdőszobai adottságokat tekintve sok mindentől függhet, de szerencsére ebben az esetben is többféle verzió közül választhat. 

60-90 cm-es szabad hely között elég lehet egy- vagy akár kétszárnyú ajtó is ahhoz, hogy zuhanykabinunk teljesen zárt lehessen. 

90 cm-es hely felett már legalább egy, de néha két db fix üveggel is érdemes tervezni. Ezek az üvegek tartják az ajtót, vagy az ajtó ehhez záródik mágneses vízzáró profillal. 

Két fal közé eső egyedi zuhanykabinnal már tervezhetünk 100 cm-től akár 300 cm-ig is. Fontos azonban, hogy a fix üveg elemek tervezésekor vegyük figyelembe a mosdót, a wc-t vagy a fürdőszoba bútort, amely esetlegesen a zuhanykabin mellett helyezkedik el. Az üvegek minimális gyárthatósága 200 cm magasság esetén 20 cm, az ennél keskenyebb üveg már nem hőkezelhető. 

a3_zuhanykabin_egyedi_magneses_zarodassal_balatonfured

a4_harom_reszes_egyedi_zuhanykabin_magneses_zarodassal_dunaharaszti

A sarokkabin kialakítása legegyszerűbben egy fix zuhanyfal és egy falra szerelt zuhanykabin ajtó egyesítésével oldható meg. Ha azonban az ajtó felőli méret meghaladja a 90 cm-t, akkor szükség lesz még egy olyan fix elem használatára, ami tartja az ajtót, vagy amihez az ajtó záródik. 

Minden esetben figyelembe kell venni a minimális ajánlott gyárthatósági, és felhasználási méreteket: a fix elem ne legyen kisebb, mint 20 cm, az ajtó pedig ne legyen kisebb, mint 50 cm. Ezektől abban az esetben térhetünk csak el, ha például a sarkon két ajtó van, vagy átlósan szeretnénk ajtót tenni a sarokra - így a belépés módja miatt elég két darab 30 cm-es ajtót, vagy átlósan 45 cm-es ajtót használnunk. 

DualGlass_egyedi zuhanykabin_kiemelt kép_500x375px

s8_egyedi_meretezesu_edzett_8_mm_uveg_uvegkabin_zuhanykabin_dupla_ajtos_krom_szerelvenyekkel

s1_zuhanykabin_budapest_7_ker

s3_egyedi_8_mm_edzett_uveg_sarok_keretnelkuli_zuhanykabin_akril_talcara_90_x_90_cm_beepitve_b

A zuhanykabin alakja, formája

Lévén, hogy a zuhanykabin egyedi megoldással készül, ezért teljesen fürdőszobára szabható a formája is, így már nem kötelező a tökéletes derékszögben gondolkodni. 

A zuhanykabin szerelvényei között rendelkezésre állnak 180, 90, és 135 fokos, illetve szög alatt fokozatmentesen állítható zsanérok és elemek is. Ezen szerelvények használatával szinte bármilyen egyenes elemekkel határolt zuhanykabint elkészíthető. 

A tervezésnél fontos, hogy figyeljünk az alábbiakra:

 • Az ajtó zsanérja zárt állapotban 90-180 fokig tervezhető.
 • Az ajtó fogantyú felőli oldala csak 180, 135 vagy 90 fokban zárhat, mert csak ilyen mágneses profilok léteznek.
 • A fix elemek rögzítésénél, a falon és az üveg-üveg kapcsolatoknál is javasoljuk megtartani a 90, 135 és 180 fokot. Az is lehetséges, hogy adott szögben egyedileg gyártsunk fémszerelvényeket, de erre a gyártást megelőzően cégünk mindenképpen külön árat ad.
 •  

a1_135_fokos_egyedi_ zuhanyajto_csukva_dualglass

s5_egyedi_sarok_zuhanykabin_8_mm_edzett_uveg_otszogletu_beepitve_aurora_hotel_balatonfured8

egyedi_edzett_uveg_8_mm_alakos_zuhanykabin_beepitve_pilisborosjeno2

A zuhanykabin ajtaja

Az ajtókat tekintve is többféle verzió közül választhatunk: csuklós ajtókkifelé és befelé nyílóktolóajtók. Ebben az esetben is természetesen nagy szerepet játszik a fürdőszobában rendelkezésünkre álló szabad hely. 

A nyitható ajtós zuhanykabin tervezésének nulladik lépéseként lemérjük a rendelkezésünkre álló helyet, ugyanis a fürdőszoba méretének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a kabin ajtaja 90 fokig kényelmesen nyitható legyen. Ez egy 90 cm-es zuhanykabin ajtónál majdnem 1 négyzetméter! 

Kisebb méretű fürdőszoba esetén sem megoldhatatlan a helyzet! A zuhanykabin ajtókat két aszimmetrikus elemre is oszthatjuk: például egy két fal között elhelyezett, 90x90 cm-es alapterületű zuhanykabin esetében az ajtók 45+45 cm-es, vagy 30+60 cm-es elosztása is működőképes lehet. 

Választhatjuk a “belapozható” verziót is: ebben az esetben két zuhanyajtót használunk, amelyek az ajtó kinyitásakor egymásra simulva a falhoz hajthatóak, így igen kis helyen is elférnek. Amennyiben erre esik a választás, fontos, hogy a szabad nyílást 90 cm alatt kell tartani, az ideális elosztásuk pedig 40+40 cm lehet. 

Ideális választás lehet a tolóajtós zuhanykabin, ha a fürdőszobában rendelkezésre álló hely minimális, és helygazdaságos megoldásra van szükség. Cégünk az egyedi méretű, keret nélküli tolóajtós zuhanykabinok elkészítését is vállalja, egy, vagy kétajtós kivitelben is. Számolni kell azonban azzal, hogy ezen kabinok előállításához több vasalat szükséges, ennek megfelelően áruk is magasabb, illetve tisztántartásuk a szűk rések miatt nehezebb, mint nyíló ajtós társaiknál.

a3_egyedi_8_mm_edzett_üveg_keret_nelkuli_zuhanykabin_ajtó_beepitve_budapest_8_ker

Egyedi kérésre készült megoldások 

Az alábbi inspirációs galériában megmutatjuk, hogy milyen egyedi megoldásokkal szolgálhatunk vásárlóinknak.

Cégünket korábban megbízták már üvegből készült hátfalas zuhanykabin készítésével is, amelyről a referencia kép alább található. 

s3_sarokzuhany_budapest_janos_hegy_welness_800

 

A kádas zuhanykabinok alternatívája lehet az egyedi méretű kádparaván, vagy a szorosan a kád mellé épített zuhanyfülke is. 

Ide esetleg egy kép? 

Három oldalú (vagy U alakú) zuhanykabin elkészítése sem okoz gondot, ahol a zuhanyfülkénk egyik oldala a fal, amit az üveg három oldalról vesz körbe. 

Háromoldalú zuhanykabin 2 (1)

Négy oldalas zuhanykabin kialakítása is megoldható, amennyiben a felső merevítő elemek és az üveg kiosztása megfelelő stabilitást biztosít a használat során.

Ide esetleg egy kép? 

Végül, de nem utolsósorban, a zuhanyfülke kiegészülhet hidromasszázs funkcióval is, sőt, ha az ajtó minden éle hermetikusan lezárható, akár gőzkabinként is használható. 

Gőzkabin, Szigetszentmiklós_800

 

Az egyedi zuhanykabin rendelésének menete 

A tervezéstől, az üveg gyártásán át, a beépítésig - 8 lépésben segítünk megalkotni a tökéletes zuhanykabint! 

 1. lépés: A zuhanykabin megálmodása. Személyes igények alapján létrejön a kabin elképzelt méretei és kialakítása. 
 2. lépés: Javaslattétel. A tervezett méretek ismeretében, helyszíni fotókról és/vagy felülnézeti vázlat rajzról a fürdőszobáról, egy javaslatot adunk a legmegfelelőbb zuhanykabinról. .
 3. lépés: Első árajánlat. Kollégáink a fenti adatok alapján kalkulálnak árat Önnek. Elfogadás után indítjuk a felmérést.
 4. lépés: Mérés és termékek kiválasztása. A felmérés során pontosan lemérjük a rendelkezésre álló szabad helyet, a szerelvény mintákból pedig kiválaszthatja a fogantyút és rögzítőelemeket. 
 5. lépés: gyártás. Megkezdődik az üveg gyártása. 
 6. lépés: átvizsgálás. Miután megérkeztek a méretre készült edzett üvegek, a műhelyünkben asztalon átvizsgáljuk azokat.
 7. lépés: időpont egyeztetés. Kollégáink keresni fogják Önt, hogy időpontot egyeztessenek a zuhanykabin beépítésére, ami 3-4 órát vesz majd igénybe.
 8. lépés: használatbavétel. A beépítés másnapján új, egyedileg készült zuhanykabinja már használható is! 

Milyen feltételek megléte szükséges a felméréshez és a gyártáshoz?

 • Méretvétel akkor történik, ha a falat már leburkolták, és a tálca is a helyére került, de legalábbis a helye már ki van alakítva. 
 • Amennyiben a zuhanykabin rejtett profilokkal készül, azt még a burkolás előtt fel kell szerelni a falra, vagy a mennyezetre a gipszkartonozás előtt.
 • Abban az esetben, ha kollégánk a felmérés során olyan anomáliát tapasztal, amely a termék használatát hátrányosan befolyásolná (például rossz lejtés vagy burkolás), akkor a helyszínen javaslatot tesz a megoldásra.

A leggyakoribb hibák az egyedi zuhanykabin kialakításakor, avagy mire figyeljünk? 

 • Kabinunkat ne tervezzünk a tálca vagy padka külső szélére.
 • A tálca szakszerűen, lábakon álljon, és semmiképpen ne legyen vízszintes.
 • Ellenőrizzük, hogy a víz valóban lefolyik-e a lefolyón, csak ezután engedjük el a mesterembert.
 • A fal burkolásánál fontos, hogy a burkolat legyen függőleges és egyenes. 
 • Az íves ajtót nem gazdaságos egyedi méretben legyártani. 
 • A kabinajtók 99%-a kifelé nyílik, ezt az opciót ajánljuk mi is. Nem praktikus befelé nyíló ajtót tervezni, mert ha bent tartózkodunk, akkor a helyszűke miatt nehézkessé válik az ajtó becsukása-kinyitása. Amennyiben a zuhany mérete extra nagy, ez a probléma kiküszöbölődik. 
 • Ha negatív kivágást tervezünk az üvegre, annak belső rádiusza min. 1-1,5 cm, sosem sarkos - erre ügyelni kell az élvédők beépítésekor! 
 • A keret megnehezíti a kabin takarítását, így ha egy mód van rá, ne kérje a beépítését. 
 •  A falba épített esőztető esetében a zuhanyrózsa alját minimum 200 cm magasra (sőt, azt tanácsoljuk, hogy akár még magasabbra) helyezze el, hogy egy magasabb személy is kényelmesen beférhessen alá. 
 • Az ajtó kinyitásával a víz lecsepeg, így kerüljük a fa burkolatok használatát közvetlenül a zuhany mellett. 
 • Nem javasoljuk a felül zárt kabint sem, mert hamar bepenészedik.
 • Használjunk minél kevesebb üveg felületet, mert minél több szerelvényre és zsanérra van szükség, annál magasabb lesz az összköltség.


Előre gyártott zuhanykabinjaink széles választéka elérhető https://clearconcept.hu/ weboldalán, a további kiegészítők, PVC profilok, és a vízzárók cseréjéhez szükséges alkatrészek pedig a https://www.dualhardware.hu/ honlapján találhatók.