Különleges üvegkorlát megoldások

Az üvegkorlátok mindamellett, hogy rendkívül elegánsak, és kifinomult hatást kölcsönözhetnek, akár a teraszon, akár erkélyen vagy galérián építjük ki, a különleges megoldások is egyedivé tehetik megjelenésüket. 

Különleges üvegkorlát megoldások

Az üvegkorlátok mindamellett, hogy rendkívül elegánsak, és kifinomult hatást kölcsönözhetnek, akár a teraszon, akár erkélyen vagy galérián építjük ki, a különleges megoldások is egyedivé tehetik megjelenésüket.  

Milyen különleges üvegkorlát típusok közül választhatunk? 

Ha szeretne valamilyen egyedi, de mégis ízléses megoldással készült üvegkorlátot telepíteni, akkor több szempont szerint is választhat. Az alábbiakban az egyedi színek és minták, illetve egyedi méretezés és funkció tekintetében is körbejárjuk a különleges üvegkorlátok témáját. A különleges színek és minták tekintetében csak a képzeletünk - illetve pénztárcánk vastagsága - szabhat határt. 

Egyedi színek és minták

Az átlátszó üveg igazán letisztult megjelenéssel bír, de a színes vagy mintás üveg kifejezetten egyedi hatást kelthet. A különleges színek és minták tekintetében csak a képzeletünk - illetve pénztárcánk vastagsága - szabhat határt. 

Többféle szín közül is választhat, ha nem szeretne átlátszó üvegeket készíttetni teraszára: bronz, szürke, zöld és kék árnyalatú, anyagában színezett üvegek közül dönthet a megfelelő mellett. Ha nem szeretné, hogy a színek túl mélyek, és sötétek legyenek, érdemes egy színes, és egy átlátszó üveget egymás mögé tenni. Amennyiben két azonos színű üveget használna, például két szürkét, azok bizonyos fényviszonyok mellett akár feketének is hathatnak.

Nem kötelező azonban két ugyanolyan színű üveget párosítani: a végeredmény igazán különleges lehet, ha két eltérő, de egymáshoz mégis passzoló színű üveget telepítünk.

Az alábbi képen, amelyen a FEIND pincészet teraszán készült munkánk látható, egy bronz és egy zöld színű üveggel dolgoztunk, egymás mögé helyezve. A korlát vastagsága 17 mm (2x8 mm üveg és kb 1 mm vastag fólia). Nemcsak a szín, de a rögzítés módja is egyedi megoldással készült: az attika fal belső oldalán helyeztük el. A tulajdonos kérése szerint a pontmegfogásos technikával készült korlát rögzítőelemei (a korongok) is egyedi RAL színt kaptak.

1_1
 

Ha fontos szempont, hogy minél inkább csökkentse a belátást a teraszára, akkor matt fólia is elhelyezhető a dupla üveg között, mint ahogyan az alábbi képen lévő siófoki társasház esetében is. A beruházó kérésére a korlátok a teljesen átlátszó, OPTI-WHITE, alacsony vastartalmú üveg, és a szürke Parsol, illetve a matt, nem átlátszó fóliák között váltakozik. Ezzel a megoldással a társasház lakói láthatják a Balatont az erkélyről kitekintve, de a magánszférájuk is biztosított.

5


Egyedi méretű és funkciójú üvegkorlátok

A különlegesebb üvegkorlátok akár méretben is teljesen személyre (vagy inkább épületre) szabhatók. 

Ez esetben is -  mint a színek és minták tekintetében -, szárnyalhat a fantázia, de nagyon fontos, hogy olyan kivitelezőt válasszon, aki 

 • képes az üveget illető megfelelő statikai számítások elvégzésére,
 • vállalja az egyedi acél rögzítő- vagy tartóelemek tervezését és gyártását, 
 • jelentős rutinnal bír,
 • és gépparkkal is rendelkezik (pl. darukkal) a túlméretes üvegek mozgatása érdekében.

A DualGlass Kft. csapata a fenti szempontokat minden telepítés során garantálja: fontos számunkra a precíz, megbízható és ügyfélközpontú hozzáállás, amellyel minden megbízónkat megilletjük. 

A funkcióját tekintve, az üvegkorlát betöltheti az üvegfal szerepét is, de akár teherhordó elemként is tervezhet vele - utóbbira példa az üvegből készült tartófal, vagy gerenda. A Magyarországon lévő üveggyárak már képesek a 4,5 m hosszúságú edzett laminált üveg előállítására is, de a megfelelő üveg kiválasztásakor figyelembe kell venni egy pár fontos szempontot. 

 1. Mindenképpen olyan vastagságú üveggel tervezzen, amelynek megmozgatása nem válik lehetetlenné méreteiből fakadóan. Az üveg súlya esetében 2,5 kg/m2/mm-rel érdemes kalkulálni. Ennek megfelelően tehát egy átlagos pontmegfogásos korlát, amelynek méretei 200x140 cm (amelyből 100 cm-t használunk fel telepítésnél) és 8+8 mm rétegrendű, súlya 112 kg körül van (2 méter x 1,4 méter x 16mm x 2,5). Ezt a súlyt három szakember közös erővel be tudja emelni a helyére, így nincs szükség daru segítségére. 
 2. Fontos tudni, hogy az adott üveg esetében van-e annyi hely, hogy bevihető legyen oda, ahova szeretnénk telepíteni, fel lehessen állítani és be is lehessen szerelni. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor ezt letesztelhetjük egy OSB sablon elkészítésével a tervezett üveg méreteiben, így láthatjuk, hogy elfér-e például a lépcsőfordulóban. Sajnos, ha későn derül ki, hogy valami nem stimmel, akár a mérettel, akár a minőséggel, akkor az üvegből veszélyes hulladék válik. 
 3. Az edzett üveg éleire törékenységük miatt ügyelni kell, védje őket minden kemény anyag behatásától (például a fém, kő vagy beton) - ugyanez igaz az üvegen kialakított furatokra is! Az üveg-fém kapcsolatoknál rugalmas, de szilárd anyag használata javasolt, mint a pvc, gumi, fa vagy műanyag. 
 4. Az íves üveg elkészítésének ára sajnos még mindig nem kedvező, így ha lehet, akkor kerülje használatát. Ha nem tud lemondani róla, akkor kétszeres büdzsével érdemes számolni. 

Az alábbi képen az egyedi méretre készített üvegkorlátra hoztunk egy példát. Az üveg 4,5 méter magas, a nappali padlóján áll, onnan nyúlik fel egészen az emeletig, és ott még folytatódik 1 méteren keresztül. Ebben az esetben egyedi fémkonzolokat készítettünk az üvegre és falra, a falon pedig gipszkartonnal takartuk el a tartóelemeket. A fehérre festett lépcsők 4,5 cm vastag diófából készültek. 

A lenti képen a 10 mm vastag acéllemezekből készült könyespolc, illetve a falba rejtett konzolok tartják a fémből készült lépcsőket. A középen látható 10+10 mm vastag üveg látja el a korlát funkcióját, és egyben tartóelemként is szolgál. Az üveg, mint ahogyan a korábbi képen, 4,5 méter magas, és igen súlyos, így annak érdekében, hogy behozhassuk a házba, két külön darabból terveztük meg. 


23

A következő képen egy lebegő dobogóra építettük a biztonsági üveget, de fontos kiemelni, hogy ez esetben a lépcsők látszólag “lebegnek”, és csak a falhoz vannak rögzítve, az üveghez nem! 


4

A különleges üvegkorlátok elkészítésének módja és ideje

Természetesen a tervezési folyamatokba belevonjuk az építészt, a belsőépítészt, a statikust a kivitelezőt, a megrendelőt, és a projekten dolgozó szakmunkásokat is (festőt, gipszkartonost, villanyszerelőt stb.)

A kívánt végeredmény érdekében a megvalósításra többféle kivitelezhető alternatívát is biztosítunk. Amennyiben a megrendelőben már megfogalmazódott az elképzelés, valamint meghatározta az erre fordítható büdzsé összegét is, látványtervet készítünk. 

A minél pontosabb látványterv létrejöttének érdekében fontos, hogy a helyszínen üveg-és színmintákat egyeztethessünk - ez azért lényeges, mert a fényviszonyok, és a választott anyagok felülete a színek megjelenését nagyban befolyásolják. Tartsa észben, hogy ugyanazzal a kóddal ellátott festék máshogyan mutat üveg, fém, vagy akár fa felületen! 

Amint megtörtént a felhasználandó anyagok kiválasztásának véglegesítése, megkezdődhet az üveg, és fém alkatrészek méretezése. A szakmunkákat összehangoljuk, idő és minőség szempontjából is. 

Az üveget csak akkor mérjük, ha már a szerkezeti, és rögzítő elemek is a helyükre kerültek, tehát előkészített állapotban van. Amennyiben szükséges, úgy használunk 3D lézert, vagy sablont is a méretezéshez. 

Az üveg átlagos gyártási idejét illetően 2-3 héttel érdemes számolni. Amint az üveg megérkezett, és a minőségi vizsgálat során megbizonyosodtunk róla, hogy nem karcos, nem foltos és nem érkezett hibásan, kiszállítjuk és a helyszínen beszereljük. 

Árbéli különbségek

Egy pár fontos információval szeretnénk szolgálni a különleges, egyedi üvegkorlátok árát illetően. 

 1. A színes üvegek ára 10-15%-al magasabb, mint az átlagos üvegeké. 
 2. A színes vagy matt fóliák is 5-10% felárral készülnek.
 3. Az alakos (kör, paralelogramma, stb.) formák 25-100% felárral bírnak.
 4. Ha az üveg túlméretes (pl. a magassága 321 cm feletti ), akkor itt is “jumbó” felárral kell számolni. Ennek mértéke cégenként változó.
 5. A hajlított íves üvegek esetében mindig egyedi árazásra kell számítani, ezért min. 100% felárral kalkuláljon!

Bízunk benne, hogy a fent bemutatott egyedi korlátokat látva bátran tervez majd az üveggel az ablakon kívül is! :)