Tervezzünk korlátot üvegböl!

Általában a korlát kivitelezése az építkezés végére esik, amikor a rendelkezésre álló pénzügyi keret és a megrendelő türelme is fogyóban van. 

Általában a korlát kivitelezése az építkezés végére esik, amikor a rendelkezésre álló pénzügyi keret és a megrendelő türelme is fogyóban van. Ekkor fel sem merül, hogy létezik a pálcás acélkorláton kívül más alternatíva is. Pedig van! Ezekből fogok kettő megoldást részletesen megmutatni.

A korlátok tervezésénél mindenképpen gondolnunk kell a rögzítési és bekötési pontokra. Ezen pontok hőhíd mentesítése és víz elleni védelme kiemelkedő szerepű. Célszerű, már a tervezőasztalon meghatározni, hogy mit-hova rögzítünk, mint utólag barkácsolni! A rögzítési pontok lehetnek a homlokzaton vagy a járófelületen is.

Korlátnak beépíteni csakis laminált biztonsági üveget lehet, ahol a közbenső fólia - az üveg mechanikai sérülése esetén - egyben tartja az üveget, így gátolja az átesést. Az üveg vastagsága min. 8 mm (4+4). Ha az üveget furatoznom kell (pl. kiesés elleni védelem) akkor már csak előfeszített + laminált üveg jöhet szóba. Az előfeszített üveg a mechanikai behatásokkal szemben ugyanúgy ellenálló, mint az edzett üveg, de gyártási határideje és ára több, mint a gyári laminált üvegé.

A korlát javasolt magassága 100-110 cm.

Korlát üvegből 1.

Korlát üvegből 1.

Költséghatékony megoldás oszlopok közé üveget helyeznünk. Az üveg megfogatása lehet pontmegfogókkal az oszlopok külső oldalán, vagy az oszlopok között. Amennyiben függőleges u-profilt választunk, akkor az alul zárt profil a kiesést gátolni tudja. Ebben az esetben nem kell előfeszített + laminált üveget használnunk. Javasolt oszloptávolság 120-200 cm. Ez a megoldás árban is versenyképes a hagyományos acél korlátokkal szemben.

Ha az oszlopokat is el akarjuk tüntetni, és csak az üveget szeretnénk látni, akkor önhordó üvegszerkezetre van szükség. Ez min. 16 mm üveg vastagságot jelent (8+8 mm). A rögzítési pontok a homlokfalra helyezhetők. A rögzítés történhet min. 10 cm magas rejtett u-profillal, vagy pontmegfogásos korongokkal is. Mindkét esetben a rögzítést el lehet rejteni utólagos burkolással. A végeredmény: az üveg „kinő” a padlóból és fémet nem látok. A felhasznált üveg előfeszített + laminált. Az üveg a padlóban is folytatódik, ezért 1 folyóméter korláthoz 1,1-1,4 m2 üvegre van szükség.

Korlát üvegből 2.

Korlát üvegből 2.

A korlátra kapaszkodót vagy könyöklőt is szerelhetünk. Ez kerülhet a belső síkra, vagy a korlát tetejére is. Anyaga lehet rozsdamenetes acél vagy beltérben fa is.

Mindezekből látszik, hogy az elkészült korlát mögött összetett tervezési és kivitelezési munka áll, melyre időt és pénzt kell szánni. A megrendelés során azt is mérlegelnünk kell, hogy a vízszintes pálcákon egy gyerek is fel tud mászni, de az üvegen nem!