Üvegkorlátok típusai

Az üvegkorlátok a modern és letisztult stílus kedvelőinek kedveznek, a népszerűségük az elmúlt években pedig egyre nőtt. Többféle típust is megkülönböztetünk, amelyeket az alábbiakban pontokba szedve ismertetünk, hogy könnyebb lehessen a választás!

Üvegkorlátok típusai

Az üvegkorlátok a modern és letisztult stílus kedvelőinek kedveznek, a népszerűségük az elmúlt években pedig egyre nőtt. Többféle típust is megkülönböztetünk, amelyeket az alábbiakban pontokba szedve ismertetünk, hogy könnyebb lehessen a választás!

Miért válassza az üvegkorlátokat?

Az üvegkorlátok az elegáns, kissé minimalista stílus kedvelőinek nagy kedvencei, de miért is érdemes még gondolkodni a telepítésükben?

egy kép az üvegkorlátunkról

 

  • Modern, letisztult és elegáns
  • JHosszú élettartammal bír
  • Megbízhatóan korrózióálló
  • Tisztántartása könnyű
  • Kültérre és beltérre egyaránt kiépíthető
  • Biztonságos, illetve igen masszív, emiatt nagyon strapabíró

Üvegkorlát típusok és tulajdonságaik

Segítünk Önnek a választásban! Amennyiben nem érzi magát elég jártasnak az üvegkorlátok témakörében, keressen minket bizalommal a megadott telefonszámon, szívesen segítünk eligazodni és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

U-profilos, más néven vonalmenti üvegkorlát

Balatonszemes - OTP Hotel / emeleti U profilos korlát

Miért is nevezik ezt az üvegkorlát fajtát U profilosnak?

Ahogyan a csatolt képen is látható, a a megfogatásnál a rögzítő alumínium profil keresztmetszete “U” alakra hasonlít, de a metszet - a rögzítés fajtájától függően - lehet “L” és “Y” alakú is. Méretük darabonként változhat, de átlagos befoglaló méretük kb. 5x12 cm, a profilok hossza pedig átlagosan 6 méter.

egy kép az üvegkorlátunkról03

egy kép az üvegkorlátunkról04

egy kép az üvegkorlátunkról05

egy kép az üvegkorlátunkról06

Technikai jellemzők

A lakóházaknál épített U-profilos üvegkorlátok minimum 2 rétegű (laminált) üvegből készülnek, amelyek között található biztonsági fólia garantálja, hogy az egyik, vagy akár mindkét üveg törése esetén is megelőzhető legyen az esetleges baleset.

Az üvegek vastagsága eltérhet, a megfogatástól függően lehet 4, 6, 8 vagy 10 mm is, de a nagyobb tömegű korlátok esetében akár 3-4 réteg 12-15 mm vastag üveget is használható. Azoknál a típusoknál, amelyek keret nélküliek, minimum 8+8 edzett (más néven előfesztített) üveg kiépítésével tervezünk.

Kültéri és beltéri kiépítésének részletei

Kiépítése kültéren és beltéren is megvalósítható, de kültéri telepítés esetén már a tervezés korai fázisában meg kell határozni a vízelvezetés fajtáját, és a rögzítés módját. Két lehetőség adott: a vizet vagy a homlokzat és az U-profil között vezetjük el, vagy külön padlóösszefolyót tervezünk, és onnan csatornázzuk el.

A rögzítési pontok esetében fontos előre tudni, hogy a szerkezeti betonra mekkora szigetelést tervezünk elhelyezni - ez akár 30-40 cm is lehet.

Ezen kívül lényeges meghatározni a végleges járófelület magasságát is, mert az U-profilos üvegkorlát tetejét érdemes ezzel egy szintre emelni.

Az U-profilos üvegkorlát megjelenése úgy a legesztétikusabb, ha a megfogatás rejtve marad, ezáltal azt a hatást kelti, mintha a “földből nőne ki”. Ez az egyedi fém gyártmányok használatával elérhető, melyeket a DualGlass Kft. egyedi méretre készít minden projekthez.

egy kép az üvegkorlátunkról07

egy kép az üvegkorlátunkról08

Színek

Az üvegkorlát végleges színét az üveg anyaga, a felhasznált fólia színe, illetve az üvegfelület festése és savmaratása határozza meg. A gyári minőségű ablaküveg enyhén zöldes árnyalatú a vastartalma miatt, ha pedig már vastagabb üvegekről beszélünk (főleg fehér háttér előtt) a zöldes árnyalat erősödik. Ez a szín egyébként gyártónként és gyártási időnként is eltérhet, ezeket a részleteket érdemes figyelemmel kísérni.

Kapható szinte teljesen átlátszó üveg is, amelynek vastartama alacsony, így nem jellemző rá a zöldes árnyalat sem. Amennyiben ilyet szeretne telepíteni, a Low.Iron, Opti-White, vagy Ultra-Clear fedőneveket érdemes keresni.

Színes üvegek készítése is lehetséges, ezeknek fantázianeve “Parsol”, a színpalettája pedig a szürke, bronz és zöld árnyalatokból áll. Amennyiben szürke árnyalatot választ, figyeljen arra, hogy két 8 mm vastagságú Parsol üveg egymás mögé helyezve már majdnem fekete. Ha szeretné elkerülni a túl mély, sötét végeredményt, akkor érdemes az adott színes üveget egy float (vagyis átlátszó) üveggel párosítani.

Fóliák segítségével is színezhetünk üvegkorlátokat, legnépszerűbbek a matt üvegfóliák, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy ízlésesen takarjuk el az üveg mögötti területet.

A színek mellett különböző minták is kerülhetnek egyedi ízlés szerint az üvegre, ez homokfúvással vagy nyomtatott minta felrakásával érhető el.

Kiépítéséhez szükséges anyagok

Az edzett üveget a rozsdamentes acélból készült kapaszkodó és könyöklő tartja össze, ezek védik a korlátot a mechanikai behatások és az időjárás viszontagságai ellen. Formája lehet 42 mm átmérőjű kör, vagy az eredetileg legyártott 20x20x20 mm-es, négyzet alakú profil.

Ára

Közepes ár-érték aránya teszi vonzóvá az U-profilos üvegkorlátokat.

egy kép az üvegkorlátunkról09

egy kép az üvegkorlátunkról10

egy kép az üvegkorlátunkról11

Pontmegfogásos üvegkorlát

egy kép az üvegkorlátunkról12

Miért nevezik pontmegfogásosnak?

A rögzítő elemként használt, 50 mm átmérőjű rozsdamentes korongok miatt, amelyek egymás alatt elhelyezve minimum 14 cm-es távolságban párokat alkotnak. A korongok felülete matt, szálcsiszolt, egyedi kérésre pedig akár színesre is festhetők.

Kültéri és beltéri vízelvezetése

Kültérre és beltérre is kiépíthető, előbbi esetében a vízcseppentés könnyen megoldható az üveg és homlokzat között, utóbbinál pedig az öntött beton lépcsőkre is könnyen megtervezhető a víz elvezetése, akár a beépítés után is.

Technikai jellemzők

A pontmegfogásos üvegkorlátok kivitelezésekor M12-es menetesszárakat fúrunk és ragasztunk a betonba, amelyek teljesen szabadon elhelyezhetők, de fontos, hogy a fogópárok két sorban legyenek, mert ez a 14-15 cm széles erőkar ellentartást biztosít az üvegnek dőléssel szemben.

8+8-as biztonsági üveget használunk, amelyeket a kiépítés előtt mindenképpen hőkezelni (edzeni) kell a furatok miatt.

 

Ára

Az U-profilos üvegkorláthoz hasonlóan közepes árkategóriájú termékről van szó. A rögzítése olcsóbban is kivitelezhető, de ehhez 25%-al nagyobb üveg használata szükséges az átlagosnál.

Gyártási ideje

Az elkészítésük a rögzítő elemek kiosztásával és befúrásával kezdődik, ezt követi az üveg elemek gyártása, ami minimum 2-3 hetet vesz igénybe. Jó hír, hogy a helyszíni beszerelésük viszonylag gyors, általában egy napot vesz igénybe. Fontos, hogy a beszerelésük napján a helyszínnek tisztának kell lennie.

Fémoszlopos üvegkorlát

egy kép az üvegkorlátunkról13

Jellemzői

A fentiekhez hasonlóan a fémoszlopos üvegkorlátokat is ki lehet építeni kültérre és beltérre is, de érdemes odafigyelni a mennyiségükre, ugyanis a sok oszlop steril, ipari jelleget kölcsönözhet az épületnek.

Technikai jellemzők

A legelterjedtebb fémoszlopos üvegkorlátok 40x40 mm-es oszlopból állnak, amelyeknek magassága 1 méter. Főleg a tériszonyos vásárlóink tudják, hogy az első emeleten az ember biztonságérzete általában nagyobb, mint a tizediken, így az oszlop magasságának meghatározásánál érdemes figyelemmel lenni az oszlop talajtól való távolságára.

Már a tervezés elején meg kell határozni, hogy rögzítése homlokzatra vagy járófelületre történik majd, illetve érdemes megfontolni az oszlopokat összekötő fém könyöklő használatát is, amennyiben belefér a megálmodott koncepcióba.

Az oszlopok közti távolság az üveg vastagságával együtt növelhető, az 1 méter széles oszlopközök 4+4-es biztonsági üveggel, viszont a 160 cm széles oszlopközök már 6+6-os biztonsági üveg használatával alakíthatók ki.

Az üvegek rögzítése az oszlopokon minimum 4 ponton történik, kb 5x5 cm-es klipszek segítségével, ennek köszönhetően az üveg hőtágulása nem okoz spontán törést, így nem szükséges hőkezelést alkalmazni. Ár-érték arányát tekintve emiatt a legjobb opció lehet a fémoszlopos üvegkorlát telepítése.

Gyártási idő és helyszíni beépítés

Az oszlopok és a rögzítő klipszek az esetek többségében már raktárról szállíthatók, és azonnal szerelhetők is, amennyiben nincs szükség egyedi gyártmányú alkatrészre az oszlopok rögzítéséhez.

Az üveg gyártása azonban több időt vesz igénybe: az üveg méretét csak az oszlopok helyszíni beszerelése után javasolt levenni, onnantól pedig gyártásuk minimum 2 hetet vesz igénybe.

Rövid oszlopos/féloszlopos üvegkorlát

Jellemzői

Ha a fémoszlopos üvegkorlátokat túl magasnak ítéli meg, akkor a rövid, vagy más néven féloszlopos üvegkorlátokat javasoljuk. Ezesetben az oszlop magassága általában 40-50 cm (de lehet akár ennél is kisebb, 20 cm-es), szorítósínnel rögzítjük az üveghez, így a klipszek sem látszódnak. Az oszlopok a burkolt járófelületre rögzíthetők.

A féloszlopos üvegkorlátok különösen akkor bizonyulnak jó választásnak, ha utólagosan szeretne üvegkorlátot beépíteni, mert telepítésük könnyen megoldható.

Minden esetben edzett, és előfeszített üveggel dolgozunk, mert az utóbbi mechanikailag ugyanolyan teherbírással rendelkezik, mint az edzett üveg, viszont törés esetén nem apró szilánkokra zúzódik szét, hanem jégtábla-szerűen, nagyobb darabokban törik.

Gyártás ideje

Megegyezik a fémoszlopos üvegkorlátokéval, körülbelül 2-3 héttel érdemes számolni.