Az uvegkorlát

Az uvegkorlát

2016-03-30

Üvegkorlátot kellett elkészítenünk egy budapesti villában, ahol az üveg az acél tartószerkezet funkcióját is kiváltja és korlátként is funkcionál. Mindezt minimalista kivitelben.

A fő üveg elem a nappaliban indul és fent az emeleten korlátként ér véget Magassága 420 cm!

üvegkorlát 3

üvegkorlát 3

Figyelembe kellett venni a szerkezet terhelését, a beépítés lehetőségeit (pl. hány ember fér hozzá), és a gyárthatóságot is.

A tervezés során 10+10 mm vastag edzett biztonsági üvegre esett a választás. A fő elem mérete: 105 cm x 420 cm. Az üveg súlya: 220 Kg.

Ilyen vastagságnál már jelentkezik az üveg vastartalma miatti zöldes szín. A fehér fal előtt ez túl hangsúlyos lett volna, ezért alacsony vastartalmú üveget használtunk. Ezen üvegtípusok gyártótól függően: Low-iron, Opti-white, Extra-clear fantázia néven ismertek.

A falépcsők az üvegkorláthoz egyedileg legyártott (rejtett) fém elemekkel kerültek rögzítésre. A diófa lépcsőket az asztalos fehérre festette.

A legvégső fázisban a lépcsők rögzítő elemeire is egyedileg gyártott fém takarókat ragasztottunk.

Az emeleti üvegkorlátok 2 x 2 centiméteres könyöklőt terveztünk. Üvegkorlátot vékonyabb üvegből is készíthetünk (8+8, 6+6), de fontos szabály, hogy minden esetben 2 rétegű biztonsági üveget kell használni az átesés megakadályozása miatt. Ugyanis a kétrétegű üveg törés esetén is - a fólia miatt - egyben marad.

üvegkorlát 1

üvegkorlát 1

üvegkorlát 2

üvegkorlát 2

Dual Glass +36 20 211-5151 info@dualglass.hu Egyedi üvegmegoldások, zuhanykabinok, üvegfalak, üvegkorlátok. logo 2241 Sülysáp, Ipar utca 14/A