Hogyan használjuk az üveget az irodai terek tervezésénél?

Hogyan használjuk az üveget az irodai terek tervezésénél?

2015-01-26

Alábbi blogbejegyzésünk cikk formájában az ÁRKÁD magazin januári számában is olvasható lesz!

Letisztult formák, nagy terek, sok fény, szemben az irodai háttérzajjal és a megfelelő nyugodt munkakörülményekkel. Ezeket az ellentéteket nem könnyű közös nevezőre hozni. Egy modern térelválasztó - jelen esetben edzett üvegből - tökéletes megoldás lehet.

Az alábbiakban ennek megtervezéséhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani:

Az egyrétegű edzett üvegfalak kialakításánál figyelemmel kell lenni az üveg sajátságos tulajdonságaira.
Így nem csak az élek fokozott védelme, hanem a gyárthatóság és a szerelhetőség is szem előtt kell, hogy legyen. Célszerű a rögzítési pontokat a padlóra és a mennyezetre tervezni, így az egybefüggő üvegfelületeket nem bontják meg fém rögzítő és merevítő elemek. Ha még padlóburkolás előtt vagyunk, akkor az alsó rögzítő elemek előre elhelyezhetőek és a padló síkjából nem emelkednek ki. Álmennyezet esetén mindenképpen a stabil vonal menti rögzítés a kívánatos. Ezt akár egy egyszerű acélgerenda beépítésével is el tudjuk érni. Az üveg osztásainál szélességben a 1,5-2 méter, míg magasságba a 2,5-3 méter a legoptimálisabban kivitelezhető méret.

Az ajtók esetében legyünk figyelemmel a helység funkciójára! Az ajtónyitás iránya (egy vagy két oldalra), a zárhatóság (kilincs vagy csak fogantyú), vagy akár csak az ajtó mérete (75-110 cm szélesség) is mind a funkciónak kell , hogy alárendelődjön.
A hanggátlásnál fontos tudnunk, hogy már a 10 mm vastag üveg is jelentős hanggátlással bír. Ez a jó tulajdonsága nagyban romlik, ha az üveg melletti felületeken (pl. a gipszkarton álmennyezet) vagy akár az ajtó illesztési réseinél a hang akadálytalanul terjedhet. Eddig az üvegajtók hanggátlásánál csak az ajtótok jelentett megoldást.

Hanggátló profilok

Mostantól elérhető olyan esztétikus hanggátló megoldás, amely Rw= 38 db értékével megoldja az üvegajtó szélein kiszűrődő zaj problémáját. A fa és acél nyílászárokra eddig is elérhetőek voltak az automata küszöbök. Most már az üvegajtók alsó élére - az üveg síkjába is – esztétikus automata küszöb tervezhető be. Működése egyszerű: az ajtó zárt állapotában egy rugalmas gumiprofil zár a padlóhoz, ami az ajtó nyitásakor visszahúzódik az alaptestbe, így nem érintkezik a padlóval. Az üveg oldalsó és felső éleire ragasztható egy speciális 3 lamellás profil, ami max. 3-7 mm-es rések lezárására alkalmas. Rögzítése egyszerűen egy 3M-es öntapadó csíkkal történik. Sokkal esztétikusabb és tartósabb, mint az eddig használt profilok!

Kérje ingyenes szakmai tanácsunkat ha fenti megoldások valamelyike elnyerte tetszését!

Dual Glass +36 20 211-5151 info@dualglass.hu Egyedi üvegmegoldások, zuhanykabinok, üvegfalak, üvegkorlátok. logo 2241 Sülysáp, Ipar utca 14/A