Üveg karc eltávolítás egyszerűen!

Üveg karc eltávolítás egyszerűen!

2021-11-29

Alapvetően valamennyi sík és íves üvegfelületen használható a polírozás, Aa üveg szinte valamennyi típusán: float, páncél, ragasztott biztonsági üveg (VSG), gyantával ragasztott üveg (VG), egyrétegű edzett biztonsági üveg (ESG), egyrétegű hőerősített (előfeszített) üveg (TVG), a gyantával (VG) ill. PVB fóliával (VSG) stb. 

A csiszolással nem változik az üveg síkja jelentősen. A legtöbb esetben a gyártói határértékeken belül maradunk. Az üvegfelületek vastagsági eltérését különböző szabványok szabályozzák. Például az MSZ EN 12150-1:2000 szabvány float üveg vonatkozásában 8-12 mm üveg esetén +/- 0,3 mm engedélyez. Szokványos üvegkarcok mélysége nem szokott több lenni mint 0,02 -0,05 mm. Ezen karc kicsiszolása így nem befolyásolja negatívan a szabványnak való megfelelőséget.

Mivel a karcot lehetőség szerint nagy felületen kezeljük, az optikai torzulások minimálisak. Az esetek nagy többségében a normál szemnek nem tűnik fel, illetve nem zavaró a beavatkozás. A Magyar Üvegipari Szövetség Építészeti Üveg Tagozata, valamint az ÉMI Kht. által kidolgozott "Irányelv építőipari üvegtermékek vizuális minőségének megítéléséhez" úgy rendelkezik, hogy a síktól való eltérésnek az üveg kerületére vetítve - a hengerelt üvegből készült ESG ill. TVG kivételével - nem szabad a 4 mm/fm értéket meghaladnia. A mi szokványos beavatkozási mélységünk a már előbb említett 0,02 -0,05 mm, tehát az irányelv határain belül történik. Az üvegfelületek befogói közelében, illetve a sarkokban nem minden esetben sikerül a tökéletes helyreállítás, ezekre a helyekre a szabvány, illetve az irányelv is megengedőbb, így az esetek többségében az nem minősül hibának.

A következő sérüléseket lehet a felületről eltávolítani:

  • mély karcok
  • karcok
  • savas bemaródások
  • mechanikai bemaródások
  • mattulás (öregedés vagy környezeti behatás)
Elötte:                                                                         Utána:

DSC01669    DSC01687

Dual Glass +36 20 211-5151 info@dualglass.hu Egyedi üvegmegoldások, zuhanykabinok, üvegfalak, üvegkorlátok. logo 2241 Sülysáp, Ipar utca 14/A