GYIK járható üvegek

Az üvegből 3 rétegű szerkezetet készíthetünk. Az üvegek között fólia vagy gyanta réteg található. Mind a fóliák száma (ezáltal a vastagsága), mind a gyantaréteg vastagsága előre méretezhető a felület és a rétegrendnek megfelelően. Ez a hármas rétegrend már elég erős, hogy bátran rálépjünk. Ilyen vastagságnál az üveg rugalmasságát sem érezzük.
Minimálisan 3 db 8 mm-es üveget használunk, ezzel már egy 1 x 1 méteres felület kivitelezhető. Az üveg vastagságát növelve nagyobb járható üvegfödémet tudunk építeni. A 3 db 8 mm-es üveg 1 mm-es gyantaréteggel összesen 26 mm vastag.
Beltérben nem. Kültérben legalább a belső (középső) üveget kell hőkezelni. Ennek természetesen anyagi vonzata is van.
Ha növelem az üvegfödém alátámasztás nélküli hasznos felületét, akkor növelnem kell az üveg vastagságát. Így hatványozottan növekszik az üveg súlya. Adott felületű üveghez adott számú ember fér hozzá a beépítésnél, és az üveget be kell emelni a helyére, esetleg be kell vele fordulni egy sarkon.
Általában a 3-4 m2-t nem haladja meg 1 db üveg. Ennél nagyobb felületnél mindenképpen több darab járható üvegfödémet kell egymás mellé sorolni.
Ha a járófelülettel egy szintbe szeretném beépíteni a járható üvegfödémet (besüllyesztem a padlóba), akkor az üveg vastagságán kívül még a az üveg alá helyezett „fektetőgumit” is számításba kell vennem ami min. 3-4 mm vastag. A síkbeli eltérést is érdemes belekalkulálni +1-2 mm tűréssel.
Tehát egy 26 mm vastag üvegnek min. 30 mm mély helyet kell kihagyni.
A fogadószerkezetet érdemes fémből előre elkészíteni – ebben mi is tudunk segíteni – és a meglévő keretet beépíttetni a kivitelezővel. Ez a keret lehet zártszelvényből vagy szögvasból. A méretezésben kollégáink tudnak tanácsot és szakrajzot adni.
Az üveg csak nálánál puhább anyagra lehet felültetni, és figyelembe kell venni az üveg súlyán kívül, hogy milyen maximális terhelésnek lesz kitéve. Például hány ember állhat rá egyszerre?
Általában fekete színű gumit használunk ez az üvegfödém kerületén legalább 3-4 cm szélesen látszódik.
Fára és más puha, de tartós anyagra is megoldható a szerelés. Például átlátszó PVC.
1 mm vastag, 1 m2 üveg az 2,5 Kg.
Egy 1 m2-es 8+8+8-as üvegfödém 65 Kg.
Az illesztési rést – ami min. 4-6 mm széles – réskitöltő szalaggal töltjük ki és a felső látható részt UV-és kopásálló fekete színű „szilikonszerű” anyaggal tömítjük. Ez a fekete csík később burkolatváltó szegéllyel is takarható
Igen. Mindenképpen a kis hőt termelő – led, vagy kompakt – izzókat érdemes figyelembe venni. A nagy hőt termelő izzóknál a hő elvezetéséről, a szellőzésről gondoskodni kell.
Igen. Az üvegre hőszigetelt szerkezetet is tudunk gyártani. Ebben az esetben már „szoknyás” szerkezetről beszélünk, és mindenképpen egyedi kialakítás szükséges a beszereléshez. A hőátbocsájtási tényező itt is lehet 1,0.
Dual Glass +36 20 211-5151 info@dualglass.hu Egyedi üvegmegoldások, zuhanykabinok, üvegfalak, üvegkorlátok. logo 2241 Sülysáp, Ipar utca 14/A