GYIK színes üvegek

A színes üvegfelületek a Glaverbel által gyártott LACOBEL típusú üvegekkel kerültek a köztudatba. Ezek az üvegek kedvező árukkal, és viszonylag széles színválasztékkal hamar közkedveltek lettek.

Sajnos ma Magyarországon nem minden színt tartanak raktáron a nagy gyárak. Ha pontosan akarjuk meghatározni, inkább az alapszínek érhetőek el jellemzően. Ez a fajta üveg nem hőkezelhető utólag, nem vízálló, csak kis mértékben fúrható, és csak 4 mm vastagságban elérhető. Ha viszont a kapcsolókat, konnektorokat, és a különböző kiszögelléseket követnünk kell, akkor az edzett üveg az ideális alapanyag. Az edzett üvegnek nagyobb az ellenállasa a mechanikai behatásokkal szemben, viszont utólag kell festeni.

Cégünk ezért hosszú teszteknek vetett alá többfajta festéket ahol sikerült az erre a célra tökéletes festéket megtalálnunk.
- Az üveg hőkezelése után gyorsan felvihető a felületre, gyorsan szárad
- Teljesen vízálló - A teljes RAL színskála elérhető
Szabadon megválaszthatjuk az üveg vastagságát is: 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 mm, amit mindig a felülethez kell méretezni!
Az átlátszó üveg vasat tartalmaz, amitől – gyártónként eltérő mértékben – az üveg enyhe zöld árnyalatot kap. Ez a világos színeknél gondot okozhat. A fehér szín egy kicsit a zöldes-fehér felé tolódhat. Ezért 6 és 8 mm-es vastagságban raktáron tartunk alacsony vastartalmú üveget, amely több fantázia néven is ismert: Opti-White, Extraclear, Low-iron, stb. Az ebből készített festett üveg teljesen visszaadja az adott színt.
Igen. lehet. Ebben az esetben nem az üveg külső felületét festjük, hanem a két üveg közé 1-2 mm vastag színes gyantát töltve egy újabb terméket kapunk.
Bármely variációt akár még homokfúvott mintával is díszíthetjük…
1. A konyhabútor beépítése előtt is a falra ragasztható az üveg. Ekkor nagyobbra méretezzük, mint a tervezett látható színes felület. A konyha bútor az üvegre zár rá, és így nincsenek látható rések az illesztésnél.

2. A konyhabútor beszerelését követően is felragasztható a falra a dekorüveg, ekkor azonban figyelemmel kell lenni az alábbiakra is:
– Az üveg gyártási tűrése +- 2 mm, ezért ha egy adott helyre beragasztjuk, akkor a csiszolt széleknél mindenképpen egy illesztési hézag fog látszódni (1-3 mm). Ezt szilikon tömítőanyaggal kitölthetjük, vagy utómunkában élzáró profil ragasztható fel.
– A festett üveglap edzett állapotban is rideg, nem hajlítható. Ezért a felragasztás előtt konyhapult környékéről a beszerelést ellehetetlenítő kiálló részeket a szerelést megelőzően szakemberrel el kell távolíttatni. például: vízcsap, páraelszívó, kiálló lámpatest, stb.
– Az üveget beszerelését érintő szakipari munkákat (pl. áram és vízszerelés) a megrendelőnek kell elvégeztetnie, mert cégünk erre nem tud szakembert biztosítani.
Igen, de mivel igen kis mennyiségben keverünk színt (1-2 liter), ezért utókeverésnél a színárnyalat eltérhet. Az üveg anyagának zöld alapárnyalata is gyártónként változhat. Ez is befolyásolhatja a színes dekorüveg által visszaadott színt.
A síküveg gyártók a mai napig alkalmazzák a VEGLA által lefektetett minőségi ellenőrzési alapelveket, melyek során meghatározzák, hogy hány darab, mekkora és milyen üveghiba az, amely az üvegen 2 méter távolságból már nem számít hibának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyítóval a síküveg is hajszálkarcokat és zárványokat találhatunk, de ezek ettől még első osztályú üvegek. A festés ezen hibát képes kiemelni, de ez a felhasználást nem befolyásolja. Például 1 mm zárvány a látómező szélén még nem hiba.

Mint látható a „színes, festett üveg” sok mindent takar. Ezért mindig a felméréskor a megrendelő igényeit és a helyszínt figyelembe véve történik az üveg szerkezetének meghatározása. Így költséghatékonyan lehet maximális látványt készíteni.
Dual Glass +36 20 211-5151 info@dualglass.hu Egyedi üvegmegoldások, zuhanykabinok, üvegfalak, üvegkorlátok. logo 2241 Sülysáp, Ipar utca 14/A