A kevesebb több, avagy a minimalizmus

Manapság újra reneszánszát éli a lakberendezésben a minimalizmus.

Manapság újra reneszánszát éli a lakberendezésben a minimalizmus. "A tér szolgálja az embert" legtöbbször így jellemzik az ilyen stílusban épült házakat. Ha jobban belegondolunk, valóban. Mielőtt belemerülnénk a témába, nézzünk utána egy kicsit, mi is az a minimalizmus:

Az európai gyökerei a 20. század elején kezdtek kialakulni, egy német építész Walter Gropius nevéhez kötődik, aki a korábbi neogótikus vagy romantikus stíluselemekkel szakítva létrehozta az üveg-beton építészetet. Ő alapította a weimari Bauhaus tervező iskolát is, ahol a kor hasonlóan gondolkodó jelentős képző -és iparművészeit összegyűjtve, velük együtt tanította az újszerű felfogást. A lényege a minél egyszerűbb, klasszikus vonal és formavezetés. A mindenféle túlzásoktól, díszítésektől mentes alkotás, a lehető legkevesebb anyagot felhasználva. A minimalizmus, mint modern művészeti irányzat a 60-as, 70-es évek Amerikájában élte virágkorát.

A képen látható zuhanykabin is magán viseli ezeket a stílusjegyeket. Annyira diszkrét és szolid, hogy elsőre szinte észre sem venni. Dísztelen, extra nagy tisztaságú üveg, a dekoráció itt csak zavaró tényező lenne. Mivel alacsony vastartalmú, ezért még az üvegre jellemző zöldesség sincs benne.

A fémszerelvények a lehető legkisebb fixrögzítők, összesen három helyen megfogatva (2 oldalt a falnál, 1 alul a padkához). Pont annyi, amennyi kell nem több, semmi felesleges fém. A felső csőrögzítés elengedhetetlen, anélkül az üvegfal nem lenne biztonságosan megmerevítve. Viszont harmonikusan belesimul a környezetbe és nem feltűnő.

Az egyrészes zuhanyfal remek ötlet, ha nem szeretjük a hagyományos kabinokat és minél légiesebb, tágabb térre vágyunk. Anélkül határoljuk el a zuhanykabint a fürdőszoba többi részétől, hogy korlátozva éreznénk magunkat.
Ám még a szabadság kedvelőinek is szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy ez a típus nem a tökéletes vízzárásáról híres. Ha ilyen zuhanyfalat tervezünk, ezt figyelembe kell vennünk, és vagy a burkolat lejtésére kell figyelni, vagy padkát kell építeni. Különben a víz elárasztja az egész fürdőszobát és már nem fogunk annyira örülni a határtalan zuhanyfalunknak.