Sarok zuhanykabinok típusai és jellemzői

Az egyedi zuhanykabinok igen széles témakörének egyik legnépszerűbb fajtája a sarok zuhanykabinok. A sarokba épített zuhanyzók tökéletes választásnak bizonyulnak, ha az adott fürdőszoba kisebb méretű, de a lehető leghelytakarékosabb megoldás megtalálása mellett fontos szempont a zuhanykabin elegáns megjelenése is. 

Sarok zuhanykabinok típusai és jellemzői 

Az egyedi zuhanykabinok igen széles témakörének egyik legnépszerűbb fajtája a sarok zuhanykabinok. A sarokba épített zuhanyzók tökéletes választásnak bizonyulnak, ha az adott fürdőszoba kisebb méretű, de a lehető leghelytakarékosabb megoldás megtalálása mellett fontos szempont a zuhanykabin elegáns megjelenése is. 

 

Milyen esetekben ajánljuk a sarok zuhanykabin kiépítését, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás előtt? 

Az egyedi zuhanykabinok igen széles témakörének egyik legnépszerűbb fajtája a sarok zuhanykabinok. A sarokba épített zuhanyzók tökéletes választásnak bizonyulnak, ha az adott fürdőszoba kisebb méretű, de a lehető leghelytakarékosabb megoldás megtalálása mellett fontos szempont a zuhanykabin elegáns megjelenése is. 

A sarok zuhanykabinoknak szerencsére több fajtája is létezik, így beépítésük a legtöbb fürdőszobába megoldható. De mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni a sarok kabin kiépítése előtt, és milyen esetekben ajánljuk leginkább az egyedi zuhanykabinok ezen típusát? 

A kisebb fürdőszoba sem lehet akadálya az egyedi zuhany beépítésének, megvalósításához “mindössze” alapos tervezés és profi kivitelezés szükséges. 

 

A tervezett zuhanykabin méreteivel kapcsolatban javasoljuk, hogy alapterülete minimum 80x80 cm-es legyen, hogy használata kényelmessé váljon a mindennapok során. Az egyedi kabinok nagy előnye, hogy alapterületük személyre szabhatósága mellett általában keret nélkül készülnek, 8 mm vastagságú biztonsági üvegből, amely már elegendő stabilitást biztosít. Amennyiben úgy döntünk, hogy kabinunkat áttetsző (más néven float) üvegből készíttetjük, az eredmény igen minimalista és nagyon elegáns lehet, mivel a kevés fém alkatrész felhasználása miatt, kabinunk légiessé, szinte “láthatatlanná” válik. 

Kisebb méretű fürdőszobák esetében nem ajánljuk a savmart, vagy mintás üvegek alkalmazását, mert optikailag csak még jobban összenyomja a teret - tehát pontosan azt a hatást érnénk el velük, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni. 

Amennyiben a fürdőszoba kis méreteiből fakadóan nem alkalmas egy teljes értékű zuhanykabin kialakítására, úgy egy olyan sarok zuhanykabin beépítésén is gondolkodhatunk, amelynek mindkét oldala nyitható, vagy a hely legjobb kihasználása érdekében akár teljesen be is lapozható. Utóbbi megoldás igen népszerű a lakóautók, mobilházak esetében, hiszen ha a kabin nincs használatban, akkor nem is foglal sok helyet. 

 

A sarok zuhanykabinok típusai és azok jellemzői

A sarok zuhanykabinok típusait különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk, sokoldalúságuknak köszönhetően pedig kisebb és nagyobb méretű fürdőszobában is kialakíthatók. 

 

Kétrészes sarok zuhanykabinok

Kedvelt zuhanykabin típus, egyszerű, de nagyszerű, letisztult megjelenése miatt. Figyelni kell azonban arra, hogy az ajtó forgáspontja szinte teljesen egybeesik a fal síkjával, így ha az ajtót 90 fokban, teljesen ki szeretnénk nyitni, akkor a mögötte lévő fal menti területet szabadon kell hagyni. A kétrészes sarok zuhanykabinok kiépítésénél használjuk fel a lehető legkevesebb fém alkatrészt, ezért ár-érték arány szempontjából ez a típus bizonyul a legjobbnak.

a2_egyedi_zuhanykabin3_800_8_mm_uveg_eletvirag_mintaval_beepitve_budapest_3_ker_dualglass

 

Háromrészes sarok zuhanykabin 

A háromrészes sarok zuhanykabin a legvariálhatóbb típus közé tartozik, sokféle fürdőszobai kialakításhoz képes alkalmazkodni. Az ajtaja nyílhat a falról, vagy fix üvegről, de ellátható 135 fokban záródó ajtóval is. Ha a fürdőszoba elég nagy, hogy egy kád és egy zuhanyzó is elférjen benne, a sarokkabinok kád mellé kialakítható verziójának telepítése is remek opció lehet. Ha a fürdőszoba mérete extrém kicsi, akkor egy nagyobb ajtót feloszthatunk két kisebb méretűre (ez mindegyik alábbi típusnál alkalmazható). Például: egy 90 cm széles ajtót megfelezhetünk két 45 cm szélességűre, de gondolkodhatunk akár az ajtók asszimetrikus elosztásában is.

 

 • Falról nyíló ajtóval 
 • Ez esetben fontos figyelembe venni, hogy az ajtó 90 fokban nyílik, teljesen a falra hajtható, így a mögötte lévő területre nem kerülhet a törölközőtartó akasztója, mosogép, mosdó stb. 
 • Az ajtó méretének meghatározásánál vegyük figyelembe a használóját, mert lehet, hogy az eredeti, 50 cm-es szélesség nem minden esetben elegendő a belépéshez. 
 • Fix üvegről nyíló ajtóval
 • A fix üvegről nyíló ajtóval ellátott kabin már lehetővé teszi, hogy az ajtó mögé egy kisebb méretű bútort helyezzünk (pl. polcot, törölközőszárító radiátort). 
 • Ajtaja minden esetben 90 fokban záródik az üvegfalhoz, ettől nem szabad eltérni! Az ajtót tartó kisebb üveg minimális gyárthatósága 18-20 cm.


s3_egyedi_keretnelkuli_zuhanykabin_gyartas_budapest_3_ker_dualglass

 

 

 • 135 fokban záródó ajtóval
 • A 135 fokban záródó ajtóval ellátott egyedi kabinok kialakítása ideális megoldás lehet a szűkösebb fürdőszobák számára.
 • Ebben az esetben ajánlott, hogy az alapterület minimum 90x90 cm legyen, az ajtók fix üveggel 135 fokban bezárt szöge pedig nem térhet el egyik oldalon sem. Az ajtók szélessége - a zuhanykabin formája miatt - ideálisan 45 cm, de maximum 50 cm lehet. Ha az ajtó mérete ennél nagyobb, akkor a belső tér szinte használhatatlanná válik. 


s5_egyedi_135_fokos_zuhanykabin_8_mm_edzett_uveg_xvii_kerulet_egyedi_gyartas_dualglass

 

 

 

 

 

 • Kád mellé tervezett kialakítással
 • Helyszűke esetén a kád mellé is építhetünk zuhanykabint, azonban figyelni kell az elhelyezkedésére: ha a kabin és a kád között csupán egy-két centimétert hagyunk, úgy az üveg takarítása nehézkessé válik. Épp ezért érdemes ytong és csempe kombinációjának használatával felépíteni egy parapet falat, amely a kád oldalaként is funkcionálhat, így megspórolhatjuk a kád műanyag oldal elemeinek árát.
 • A kád burkolása előtt érdemes a szakemberrel egyeztetni azzal kapcsolatban, hogy mely részre kerüljön a sarkos és az íves élvédő.

 

 

 


s6_egyedi_8_mm_edzett_uveg_sarok_keretnelkuli_zuhanykabin_kad_melle_90_x_90_cm_ives_gombbal_beepitve_budapest_12_ker_dualglass

 

Négyrészes sarok zuhanykabin

Ha egy kicsit nagyobb a rendelkezésünkre álló a hely a fürdőszobában, akkor jó választás lehet egy négy részes, két fix üveg között nyíló ajtóval ellátott sarok zuhanykabin, vagy U alakú társa, amelynek kiépítéséhez egyetlen fal szükséges. 

 • Sarkon nyíló dupla ajtóval
 • Kisméretű fürdőszobák esetén előnyös lehet, ha a két zuhanyajtó a sarkokon elhelyezett fix üvegekről nyílik. Ebben az esetben a fix üvegek szélessége minimum 15-20 cm.
 • A sarkon nyíló, dupla ajtóval ellátott zuhanykabinok esetében lehetőségünk van egy mosdót vagy fürdőszoba szekrényt elhelyezni a kabin jobb vagy bal oldalán, akár már 4-5 cm távolságra is. Még célszerűbb a tervezés szempontjából, ha már tudjuk a bútor vagy a mosdó mélységét, mert így az ajtó méreteit is pontosabban megtervezhetjük.
 • Példa: mivel a mosdók átlagosan 45 cm mélyek, így egy 90x90 cm alapterületű zuhanykabin fix üvegfalának és ajtajának aránya megosztható egy 50 cm-es fix üvegre és 40 cm-es ajtóra.


s8_egyedi_sarokzuhanykabin_dupla_ajtos_fekete_szerelveny_4_dualglass

 

 

U alakú zuhanykabin kialakításával

 • Ha fürdőszobánkban már minden létező sarok foglalt, akkor egy falfelület használatával U alakú zuhanykabint is kialakíthatunk. Ebben az esetben a kabin egyik oldalát adja a fal, a másik három üvegből készül.
 • Lévén, hogy ezen típus beépítéséhez szükséges a legtöbb üvegfelület, illetve fémszerelvény, ezért számolni kell a magasabb árral is.


haromoldalu_u-alaku_zuhanykabin

 

 

 

 

Árak

 

 

Nagyságrendileg milyen anyagi ráfordítás szükséges egy sarok zuhanykabin kiépítéséhez? 

Vannak olyan extra igények, amelyek természetesen befolyásolhatják a sarok zuhanykabinok árát. Ilyen például a szerelvények típusa (amennyiben drágább árkategóriából válogatjuk össze őket), az üveg anyaga, az üveg vízlepergetése, vagy a minta, amelyet szeretnénk elhelyezni rajta. 

A zuhanykabin üvege lehet átlátszó (float), savmart, vagy anyagában színezett, de akár tisztítást megkönnyítő bevonat is kerülhet rá. 

A fém alkatrészek esetében a legnépszerűbbek a fényes króm bevonattal ellátott darabok, de felár ellenében létezik szálcsiszolt, fekete, de akár fényes arany, vagy ezüst színű verzió is. 

Fontos, hogy minden extra igény növelheti a zuhanykabinunk értékét és megjelenését is, ezért érdemes törekedni a zuhanykabin megfelelő optimalizálására az üvegfelületek és szerelvények számában. Ha a költségek csökkentése a cél, akkor átlátszó üveg és fényes króm szerelvények kombinációját javasoljuk. 

A cikkünk megjelenésekor egy 90x90 cm-es egyedi zuhanykabin ára 250-300 000 Ft+Áfa. Ez az ár tartalmazza a felmérés, az egyedi gyártás, és a beépítés díját is. Nem kell aggódnia, nincsenek rejtett költségek! 

A DualGlass csapata természetesen segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb megoldást, így minőségi és tartós alapanyagok használatával, kifogástalan állapotú, elegáns megjelenésű és hosszú életű sarok zuhanykabin épülhet fürdőszobájában! 

 

Így dolgozunk mi - árajánlattól a beépítésig 

A fém alkatrészek esetében a legnépszerűbbek a fényes króm bevonattal ellátott darabok, de felár ellenében létezik szálcsiszolt, fekete, de akár fényes arany, vagy ezüst színű verzió is. 

1. Árajánlat kérése 

Egyedi zuhanykabinjainkhoz árajánlatot zuhanykabin árkalkulátorunk segítségével is kérhet, illetve kollégáink állnak rendelkezésére telefonon vagy e-mailben. Az árkalkulátorunk megtalálható weboldalunk “Sarokzuhanykabinok” kategóriájára kattintva, a megfelelő típusú kabin kiválasztása után, az oldal alján.

 

2. Árajánlat elfogadása, felmérés

Amennyiben elfogadta árajánlatunkat, egy korábban egyeztetett időpontban a felmérésért felelős kollégánk személyesen megejti a helyszíni méretvételt. Ilyenkor a felmérés mellett, Önnek lehetősége nyílik a helyszínen kiválasztani az üveg anyagát, és a szerelvények típusát.

3. Pontosított árajánlat

Kollégánk ezt követően pontosított árajánlatot küld, amely már tartalmazza az Ön által választott alapanyagok árát is. 

4. Előlegbekérő, és a gyártás megkezdése 

A pontosított árajánlat elfogadása után kollégánk előlegbekérőt állít ki, a gyártás pedig megkezdődik, amely az előleg beérkezését követő min. 2 hétig tart.

5. Átvizsgálás és időpont egyeztetés 

Amint a kész üveg megérkezett műhelyünkbe, tüzetesen átvizsgáljuk az esetleges karcolódások miatt. Amennyiben szakértőnk az üveg állapotát megfelelőnek találja, kollégánk telefonon időpontot egyeztet Önnel a zuhanykabin beépítésére.

5. Beépítés

A beépítés időpontja jellemzően valamelyik hétköznap délelőttje, vagy délutánja. A kiszállástól az átadásig a zuhanykabin beépítése körülbelül 3-4 órát vesz igénybe.