Dekor üvegek

A dekor üvegek a konyha, fürdőszoba, nappali, vagy akár egy modern iroda színes kiegészítői lehetnek ha jól megtervezettek és kivitelezettek.

A dekor üvegek a konyha, fürdőszoba, nappali, vagy akár egy modern iroda színes kiegészítői lehetnek ha jól megtervezettek és kivitelezettek . Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a színes üvegek felhasználása területén.

Gyorsan elérhető – bár szerényebb választási lehetőséget biztosít – az üveg gyártása után azonnal festett üveg (pl. Lacobel), amely gyorsan vágható és csiszolható. A beépítése szinte azonnal megtörténhet.

Amennyiben tervezésnél az üvegen mindenképpen furatokat kell elhelyeznünk – például konnektor kivágás – akkor az üveget hőkezelnünk kell (edzés)! Gyári festett üvegeknél már létezik edzhető kivitel is.

Egyes típusai az edzés során érik el végleges színüket és a színpaletta itt már jóval szűkösebb.
Amennyiben utólagosan festett üveget készítünk, akkor már jóval szélesebb színskála áll rendelkezésünkre (RAL, NCS).

Így szabadon választhatjuk meg az üveg vastagságát, anyagát is. Az üvegfelületen akár több furat, kivágás is készíthető, és az üveg hőkezelhető.

A hőkezelést követően kerül a szín felvitelre, de akár képet is nyomtathatunk rá.
A tervezésnél legyünk figyelemmel arra, hogy az alapértelmezett üveg mindig kicsit „zöldes” színű, ezért a világos színeket torzíthatja.

Létezik olyan üveg is amely nagy tisztaságú, és tejesen színtelen, és a ráfestett színt torzítás mentesen adja vissza (például: extra clear, optiwhite).

A már elkészült üvegünket ragasztással, pontmegfogással, vagy akár sínes beépítő profillal is rögzíthetjük.
Kreativitásunknak csak a színskála szab határt, azonban jó tudjunk, hogy ha ugyanazt a festéket használjuk fel különböző felületeken (például: üveg, fa, fém, vakolat, stb) akkor az eltérő színt adhat vissza, ezért ne sajnáljunk időt szánni a minták elkészítésére, és a helyszínen a végleges fényviszonyok melletti megtekintésre!