Hogyan használjuk az üveget az irodai terek tervezésénél?

Alábbi blogbejegyzésünk cikk formájában az ÁRKÁD magazin januári számában is olvasható lesz! Letisztult formák, nagy terek, sok fény, szemben az irodai háttérzajjal és a megfelelő nyugodt munkakörülményekkel. Ezeket az ellentéteket n […]

Alábbi blogbejegyzésünk cikk formájában az ÁRKÁD magazin januári számában is olvasható lesz!

Letisztult formák, nagy terek, sok fény, szemben az irodai háttérzajjal és a megfelelő nyugodt munkakörülményekkel. Ezeket az ellentéteket nem könnyű közös nevezőre hozni. Egy modern térelválasztó - jelen esetben edzett üvegből - tökéletes megoldás lehet.

Az alábbiakban ennek megtervezéséhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani:

Az egyrétegű edzett üvegfalak kialakításánál figyelemmel kell lenni az üveg sajátságos tulajdonságaira.
Így nem csak az élek fokozott védelme, hanem a gyárthatóság és a szerelhetőség is szem előtt kell, hogy legyen. Célszerű a rögzítési pontokat a padlóra és a mennyezetre tervezni, így az egybefüggő üvegfelületeket nem bontják meg fém rögzítő és merevítő elemek. Ha még padlóburkolás előtt vagyunk, akkor az alsó rögzítő elemek előre elhelyezhetőek és a padló síkjából nem emelkednek ki. Álmennyezet esetén mindenképpen a stabil vonal menti rögzítés a kívánatos. Ezt akár egy egyszerű acélgerenda beépítésével is el tudjuk érni. Az üveg osztásainál szélességben a 1,5-2 méter, míg magasságba a 2,5-3 méter a legoptimálisabban kivitelezhető méret.

Az ajtók esetében legyünk figyelemmel a helység funkciójára! Az ajtónyitás iránya (egy vagy két oldalra), a zárhatóság (kilincs vagy csak fogantyú), vagy akár csak az ajtó mérete (75-110 cm szélesség) is mind a funkciónak kell , hogy alárendelődjön.
A hanggátlásnál fontos tudnunk, hogy már a 10 mm vastag üveg is jelentős hanggátlással bír. Ez a jó tulajdonsága nagyban romlik, ha az üveg melletti felületeken (pl. a gipszkarton álmennyezet) vagy akár az ajtó illesztési réseinél a hang akadálytalanul terjedhet. Eddig az üvegajtók hanggátlásánál csak az ajtótok jelentett megoldást.

Hanggátló profilok

Mostantól elérhető olyan esztétikus hanggátló megoldás, amely Rw= 38 db értékével megoldja az üvegajtó szélein kiszűrődő zaj problémáját. A fa és acél nyílászárokra eddig is elérhetőek voltak az automata küszöbök. Most már az üvegajtók alsó élére - az üveg síkjába is – esztétikus automata küszöb tervezhető be. Működése egyszerű: az ajtó zárt állapotában egy rugalmas gumiprofil zár a padlóhoz, ami az ajtó nyitásakor visszahúzódik az alaptestbe, így nem érintkezik a padlóval. Az üveg oldalsó és felső éleire ragasztható egy speciális 3 lamellás profil, ami max. 3-7 mm-es rések lezárására alkalmas. Rögzítése egyszerűen egy 3M-es öntapadó csíkkal történik. Sokkal esztétikusabb és tartósabb, mint az eddig használt profilok!

Kérje ingyenes szakmai tanácsunkat ha fenti megoldások valamelyike elnyerte tetszését!