Mi is az a tükör?

„…A tükör jó fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami elég sima ahhoz, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezzen…

„…A tükör jó fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami elég sima ahhoz, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezzen…” írja a wikipedia.

Fürdőszobák, előszobák elmaradhatatlan tartozéka a tükör. Régen luxuscikknek számított, ma már észre sem vesszük, mert annyira természetes hogy van. Belenézünk a reggeli mosakodáskor, fogmosáskor, na meg persze szükségünk van rá akkor is, mikor beállítjuk a frizuránkat. Mielőtt kilépünk az utcára vetünk egy utolsó pillantást a képmásunkra, biztos ami biztos alapon.

Milyen vastagságban kapható?

Három vastagságban elérhető 4 mm-től 6 mm-ig, ezt a tükör mérete határozza meg. Minél nagyobb a mérete (felülete) annál vastagabbnak kell lennie a tükörnek, hogy elkerüljük a torzítást.

Mindenképpen kell csiszolni?

Igen, mert a vágott tükör éle balesetveszélyes. Ha keretbe, burkolatba kerül akkor elvileg nem muszáj, de javasolt, mert a csiszolással letisztázzák a széleit és így a kis mikro repedések sem tudnak tovább repedni.

Díszítési lehetőségek:

Fazetta

A legnépszerűbb díszítés a fazettázás, amely enyhe szögű (általában 50) , viszonylag széles (minimum 5 mm, maximum 20 mm) díszcsiszolás. Egyszerűbben az üveg szélét csiszolással elvékonyítjuk. A fazetta mérete üveg vastagságától függ.

Homokfújás

Egyre többen választják ezt a technikát díszítésre, az ötletek kimeríthetetlenek, a végeredmény pedig magáért beszél. Magas nyomáson homokszemcséket fújnak az üveg felületére, ami belekarcolódik az üvegbe, és így a homokfújt része matt, opálos hatású lesz. A szabadon maradó részeket fóliával védik a kóbor homokszemcséktől.

Felhasználási területei:

A fürdőszobában és az előszobában nem kell magyarázni, hogy miért jó ha van. Ezenkívül lakberendezési szempontból is kiemelkedő. Ha ügyesen helyezzük el a térben egy kis szobából is báltermet varázsolhatunk. Na jó, ez azért túlzás, viszont tánctermekben is alkalmazzák, egy-egy tánclépés megfelelő elsajátítására. Illetve a konditeremben is nagy segítség, hiszen a súlyzóval végzett nem megfelelő mozdulatot könnyen sérüléshez vezethet.