Az uvegkorlát

Üvegkorlátot kellett elkészítenünk egy budapesti villában, ahol az üveg az acél tartószerkezet funkcióját is kiváltja és korlátként is funkcionál. 

Üvegkorlátot kellett elkészítenünk egy budapesti villában, ahol az üveg az acél tartószerkezet funkcióját is kiváltja és korlátként is funkcionál. Mindezt minimalista kivitelben.

A fő üveg elem a nappaliban indul és fent az emeleten korlátként ér véget Magassága 420 cm!

üvegkorlát 3

üvegkorlát 3

Figyelembe kellett venni a szerkezet terhelését, a beépítés lehetőségeit (pl. hány ember fér hozzá), és a gyárthatóságot is.

A tervezés során 10+10 mm vastag edzett biztonsági üvegre esett a választás. A fő elem mérete: 105 cm x 420 cm. Az üveg súlya: 220 Kg.

Ilyen vastagságnál már jelentkezik az üveg vastartalma miatti zöldes szín. A fehér fal előtt ez túl hangsúlyos lett volna, ezért alacsony vastartalmú üveget használtunk. Ezen üvegtípusok gyártótól függően: Low-iron, Opti-white, Extra-clear fantázia néven ismertek.

A falépcsők az üvegkorláthoz egyedileg legyártott (rejtett) fém elemekkel kerültek rögzítésre. A diófa lépcsőket az asztalos fehérre festette.

A legvégső fázisban a lépcsők rögzítő elemeire is egyedileg gyártott fém takarókat ragasztottunk.

Az emeleti üvegkorlátok 2 x 2 centiméteres könyöklőt terveztünk. Üvegkorlátot vékonyabb üvegből is készíthetünk (8+8, 6+6), de fontos szabály, hogy minden esetben 2 rétegű biztonsági üveget kell használni az átesés megakadályozása miatt. Ugyanis a kétrétegű üveg törés esetén is - a fólia miatt - egyben marad.

üvegkorlát 1

üvegkorlát 1

üvegkorlát 2

üvegkorlát 2